Спешна помощ в София е посетила 50 Covid-адреса за една смяна, заразяват се все повече млади хора Снимка: © Getty Images

Поредната Covid-вълна вече е факт, а системата на Спешната медицинска помощ започва да се натоварва все повече. Само за една 12-часова смяна през изминалото денонощие медиците в София са посетили 50 адреса по сигнали за болни от коронавирус.

Това обяви говорителят на ЦСМП в столицата Катя Сунгарска пред bTV. „Има странно подмладяване на болните през тази вълна. Когато започна пандемията, се говореше, че възрастните хора са най-рискови, при предишните две вълни стигнахме до средните години, сега се подмладяват инфектираните. Те все по-често са между 20 и 30 години, включително има и малки бебета, които стигат до момент на дихателна недостатъчност“, каза тя.

„За малките имаме специализирана линейка. Точна статистика не мога да кажа, но в последния месец сме оказали помощ на 2-3 новородени“, добави Сунгарска.

Във вторник нивата на инфекции достигнаха рекордни стойности по време на настоящата вълна – 1891 нови случая за денонощие. Това представлява 6,4% от направените тестове. В София случаите са 349.

57 души с диагноза коронавирус са починали, в болници се лекуват 2702 пациенти с Covid, а от тях 223 се намират в интензивни отделения. Ваксинациите продължават с много бавно темпо и страната ни остава последна в ЕС по дял на напълно имунизираните – едва 16% от населението.

На въпрос готови ли са болниците в подготовката за новата вълна, Катя Сунгарска отговори, че вече е извършено обновяването на леглата за Covid-19 – и реанимационните, и тези за „неусложнени“ случаи.

„В непрекъсната връзка сме с болниците, надяваме се планът да влезе в пълна сила и да реагираме адекватно. Най-застрашени са най-големите болници в София – поради оборудването им, караме пациентите най-вече там“, каза тя.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров изрази мнение, че по време на тази вълна няма да има „развеждане“ на хора по различни болници, докато се намери свободно легло, защото вече имало действаща система за комуникация с ЦСМП, която показва броя легла в отделните лечебни заведения.

„Тази система функционира още отдавна“, каза Сунгарска. „Между втората и третата вълна ЦСМП направи специална комуникация с най-големите болници чрез радиостанции. Имаме тази връзка в София, не мога да говоря за другите градове. Ако има наплив като при предишните вълни, за минути се запълват леглата“.

Сред медиците от ЦСМП – София процентът ваксинирани е голям, има и доста преболедували с високи нива на антитела, добави говорителят. „Доста са отговорни, но знаете, че ваксинацията пази човек да не се разболее, не отменя това той да се превърне в заразоносител“.

„Надявам се тази вълна да я преминем по-леко. Разчитам на отговорността на хората. Аз бях в Ахтопол – малкия град на южното Черноморие – и понеже е малък, го обхождах всеки ден. Единственият човек с маска бях аз. Разчитам, че тези завишени цифри ще накарат хората да поемат отговорност за здравето си. Има и контрол, но какво да каже човекът от РЗИ на гражданите - „хора, пазете си здравето“.


Александър Симидчиев: Почти сигурно учебната година ще започне онлайн, има риск от още една вълна след тази


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024