Снимка: © NOVA

Д-р Александър Симидчиев – пулмолог и зам.-председател на здравната комисия в 46-ото Народно събрание – критикува действащите мерки срещу Covid-19 и липсата на контрол от страна на властите.

„Ако продължаваме да правим това, което и сега, ще имаме пикове и след тази вълна. Нивото на колективна имунна защита е ниско. Продължаваме да не правим ефективни мерки, говорим за стандартните неща, същевременно говорим и за ваксинация, но реална, хубава кампания нямаме. Предложих на парламентарната здравна комисия в следващия бюджет да има отделени поне едни 3-4-5 млн. лв., за да се направи кампания, както трябва – да се проучат нагласите, да се изработят конкретни послания“, каза д-р Симидчиев в интервю за Нова ТВ.

Според него изработването на добра ваксинационна кампания няма да спаси българските граждани от настоящата вълна на коронавируса, но ако не направим нищо – „след тази вълна ще има и следваща“.

„Хората казват, че вълните ще са по-ниски всеки следващ път, но не е така с първата и втората например. Бургас и Велико Търново вече са в червената зона, Пловдив и София са близо до нея. За жалост, вълната ще дойде точно преди началото на учебната година. Гледаме същия филм, който гледахме през пролетта, защото правим едно и също“, заяви Симидчиев.

„Например – на морето мерки има, но не се спазват. На хартия пише, че имаме мерки, но когато няма контрол, когато собственото вътрешно разбиране липсва, значи нямаме мерки. Като имаме нестабилна политическа ситуация, хората – и без това объркани – не може да се обединим зад нещо, което ще съхрани общността ни“, твърди той.

Преди няколко дни служебният здравен министър Стойчо Кацаров даде възможност на заведенията да работят при 100% капацитет (сега е 50%), ако персоналът и посетителите са напълно ваксинирани. Депутати от ИТН атакуваха министъра с думите, че това е „дискриминация“, а същото сториха и от ГЕРБ чрез Костадин Ангелов.

„Такива реплики като дискриминация са силни думи. Когато живеем в общност, трябва да се съобразяваме с различни неща. Това е въпрос на личен избор. Не се ограничават права, това са мерки за спасяване на общността ни. Чудно ми е защо много хора оспорват факти и говорят небивалици“, заяви Симидчиев по темата.

Той говори и за ваксинацията в Израел, като заяви, че новините за много ваксинирани, които са се разболели в страната, не са особено верни.

„Израел вече е назад по ваксинационно покритие в сравнение с други страни - около 60%. При това ниво на имунизация има около 40% неваксинирани. Второ – ваксините не осигуряват 100-процентова защита срещу заразяване от новите варианти. Нека правим разлика между заразяване и тежко преболедуване. Те предотвратяват тежкото боледуване. В Израел високите нива на заразяване и смъртността са изключително в областта на неваксинираните“, заяви д-р Симидчиев.

„Със сигурност не може да сме по-различни от Израел, САЩ, Великобритания. Да, ваксинираните понякога боледуват, но по-леко. От 10 до 100 пъти по-малък шанс има да загинат“, каза той.

Симидчиев добави, че все още за България няма данни колко повече деца и младежи се заразяват с Covid-19. Според него – ако гледаме тенденциите, почти сигурно учебната година ще трябва да започне в дистанционен формат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.