ВМА: Има заразени сред ваксинираните, но Covid при тях протича леко и без усложнения Снимка: © Военномедицинска академия

Новите симптоми на Covid-19, предизвикани от варианта "Делта", са температура до 40 градуса по Целзий, кашлица и задух. Все по-редки белези са загубата на обоняние и вкус, обявиха от Военномедицинска академия в прессъобщение, в което дават информация за четвъртата вълна на коронавируса в България.

"Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност", казват още инфекционистите.

Те не предоставят информация какъв е броят на ваксинираните, които са се заразили и са били прегледани, за да се установи дали имат нужда от болнично лечение.

Според данни на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от bTV – от 17 до 23 август починалите с коронавирусна инфекция са 131. Трима от тях са били имунизирани с две дози ваксина, а петима – с една. Починалите ваксинирани за този период са под 2%, като те са били с множество придружаващи заболявания.

Ангел Кунчев: Починалите ваксинирани през изминалата седмица са под 2% от жертвите на Covid

От ВМА призовават, че "сега е моментът хората да се защитят, като се ваксинират" - особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма. "Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност", пишат от лечебното заведение.

"През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с Covid-19, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата вълна обаче заразява цели семейства", предупреждават от ВМА.

"И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора", коментират специалистите от Катедрата по инфекциозни болести в болницата.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни. Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която продължава дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса. По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.

"Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан - там основният признак бе именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-тия или 7-мия ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.

Във вторник нивата на инфекции достигнаха рекордни стойности по време на настоящата вълна – 1891 нови случая за денонощие. Това представлява 6,4% от направените тестове.

57 души с диагноза коронавирус са починали, в болници се лекуват 2702 пациенти с Covid, а от тях 223 се намират в интензивни отделения. Ваксинациите продължават с много бавно темпо и страната ни остава последна в ЕС по дял на напълно имунизираните – едва 16% от населението.

Почти всички положителни проби за SARS-CoV-2, на които са направени допълнителни генетични изследвания, са с "Делта" мутацията на коронавируса. Това е изводът на Националния център по заразни и паразитни болести от проведено т. нар. целогеномно секвениране на 262 проби, от които 254 са с "Делта" варианта. Пробите са на хора, дали положителен резултат в периода 2 юли - 8 август.

Сред тези, при които е установен "Делта" вариантът, 170 души са на домашно лечение, 33 са настанени в болница, 44 са излекувани, 1 е починал. Обобщението е към 22 август и не съдържа информация дали хората са ваксинирани.


Спешна помощ в София е посетила 50 Covid-адреса за една смяна, заразяват се все повече млади хора


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024