Снимка: © Getty Images

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков е отстранил ръководителя на Дирекцията за национален строителен надзор Лиляна Петрова-Илиева.

Начело на ДНСК ще застане досегашния заместник на Петрова - Деляна Панайотова - като изпълняваща длъжността директор. Отстраненият ръководител на ДНСК зае позицията си само преди 8 месеца, когато Гроздан Караджов уволни предходния началник Влади Калинов.

На свой ред Калинов успя да се задържи на служба само за 7 месеца, а привличането му от бившия служебен министър Виолета Комитова беше посрещнато с недоволство заради работата му като дългогодишен отговорник за общинския строителен контрол в София.

Мотиви за ръководната смяна в ДНСК не се съобщават от МРРБ.

По-рано тази сутрин Иван Шишков обяви, че обмисля да отстрани ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" заради некачествени договори за зимно поддържане на пътищата и коментира, че "нищо страшно няма в това да се сменят хора, ако не отговарят на политиката, която трябва да правиш".

Според биографичната справка от министерството - Панайотова е завършила УАСГ през 2003 г. и е работила в сферата на инвестиционното проектиране в строителството.

Тя е работила в направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община и е била главен архитект на Хасково от 2015 до 2018 г. Тогава тя е освободена от длъжност дисциплинарно от кмета на общината, но успява да спечели дело пред ВАС и да се върне на работа - след което отново е уволнена. През юли 2021 г. тя става началник на РДНСК-Хасково с конкурс, но по-късно става част от централното управление на строителния надзор.

Панайотова е дъщеря на бившия общински съветник от ГЕРБ Антон Иванов, който по-късно става местен координатор на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" в Хасково.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.