Началникът на СДВР подаде оставка, заместник на министъра оглави ГДБОП

Рокадите на върха в МВР започнаха. Досегашният началник на Столичната дирекция на полицията Калоян Милтенов е подал оставка от поста, съобщи новият министър на вътрешните работи в кабинета "Денков" Калин Стоянов. Милтенов оглавяваше столичната полиция от 2021 г. Стоянов не каза кого ще назначи на мястото му - само, че ще е добре познат човек от системата на МВР, като името няма да изненада никого. Министърът добави, че ще направи всичко възможно Милтенов - като добър професионалист - да остане в министерството и "да бъде част от моя екип".

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече е с нов началник, стана ясно още от изявлението. Това е Явор Серафимов, който досега беше зам.-директор на полицейското спецзвено - тоест заместник на Калин Стоянов, който беше начело на ГДБОП преди да бъде избран за министър.

От думите на Стоянов се разбра още, че текат разговори за заместник-министри в МВР. Назначен до момента е само Стоян Темелакиев, след като в последните си часове на поста служебният премиер Гълъб Донев издаде заповеди за освобождаването на всички зам.-министри във всички министерства. Актът беше разчетен като опит за саботаж от новоизбраното редовно правителство. Тенденцията продължи с оставки на почти всички областни управители, назначени по времено на служебното правителство, но те следва да останат на постовете си, докато новото правителство избере наследниците им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024