Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина Снимка: © Getty Images

Роклята на Кейт Бланшет на червния килим в Кан стана обект на множество дискусии в социалните мрежи, но не заради марката, цвета или дължината ѝ - а заради това дали облеклото не е тайно политическо послание за случващото се в Газа.

Актрисата се появи на премиерата на филма "The Apprentice" (Стажантът) с тоалет на френския дизайнер Жан Пол Готие. Роклята без презрамки комбинира няколко цвята - отпред е черна, гърбът е светлобял, а вътрешното лице на дрехата е в тъмнозелено.

Някои потребители обръщат внимание, че комбинирани по този начин цветовете съставят палестинското знаме. Единственият липсващ елемент в облеклото е червеното - но то е част от червения килим.

@ladymollyelizabeth

fashion is political 🍉 resources in bio

♬ original sound - molly

Бланшет позира пред фотографите за снимка, като държаше роклята си по начин, по който да изобрази всички цветове от тоалета.

Актрисата не е коментирала публично дали цветовете на роклята са конкретна препратка към знамето на Палестина. Носителката на "Оскар" използва публичността на кино фестивала в Кан, за да призове за създаването на повече филми, разказващи за живота на бежанците.

"Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема. Историите на бежанците са невероятни и могат да служат за вдъхновение", каза тя, цитирана от агенция "Франс прес".

Кейт Бланшет е посланик на добра воля към Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Тя е известна с активизма си в подкрепа на правата човека и често говори за конфликта в Газа. Актрисата беше една от знаменитостите в Холивуд, които подписаха отвореното писмо Artists4Ceasefire. С него над 60 актьори и артисти призоваваха президента на САЩ Джо Байдън да излезе с официална позиция с искане за край на конфликта.

През ноември 2023 г. Бланшет говори пред Европейския парламент в Брюксел в качеството си на посланик на добра воля към ВКБНООН. Тогава носителката на "Оскар" призова Европейския съюз да увеличи подкрепата си за бежанците и приемащите ги страни и да гарантира, че политиката на блока ще се фокусира върху тяхната защита, а не върху укрепването на границите.

Кейт Бланшет пред евродепутатите в Брюксел Актриса с послание: Кейт Бланшет призова ЕС да "върне хуманността" в политиката за бежанците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024