Абрамович е прехвърлил милиарди от богатството си точно преди войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Руският олигарх Роман Абрамович е прехвърлил голяма част от активите си на своите деца непосредствено преди войната в Украйна, за да избегне евентуални санкции.

Това пише The Guardian, като цитира изтекла информация от MeritServus. Компанията, базирана в Кипър, предоставя услуги по откриване и управление на офшорни дружества - а Абрамович е бил техен клиент в продължение на повече от 20 години.

Според изтеклите данни - 10 офшорни тръста, създадени в полза на бившия собственик на "Челси", са преструктурирани само три седмици преди началото на войната.

По същото време западните държави предупреждават, че са готови да въведат санкции срещу руски бизнесмени, ако Москва задейства планираната военна инвазия срещу Украйна.

Процедурата по прехвърляне на активите е започнала на 4 февруари и е приключила на 24 февруари, когато руската армия нахлу в съседната държава.

8 от 10-те тръста са сменили лицето, в чиято полза са създадени - от името на Абрамович те стават мажоритарна или еднолична собственост на неговите седем деца.

Най-малкото от тях е само на 9 години.

Така синовете и дъщерите му си поделят активи в рамер на най-малко 4 млрд. долара - сред тях са акции от големи руски компании, елитни недвижими имоти, яхти и др.

Тези ходове може да затруднят реалното прилагане на санкциите срещу Роман Абрамович и опитите за замразяване на собствеността му, формално прехвърлена на трети лица.

Преди месец правителството на Канада обяви, че планира да замрази активите на холдингова компания от Британските Вирджински острови, свързвана с Абрамович - от февруари 2022 г. обаче той вече не е бенефициент на тръста-собственик.

Абрамович попадна под санкциите на ЕС и Великобритания едва след като започна войната в Украйна. Междувременно той се опитва да посредничи за преговори между Москва и Киев - засега неуспешно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023