Росен Христов е изгонил ЕБВР като консултант по енергийни проекти за над 3 млрд. лв. Снимка: © Screenshot

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и правителството поставят под риск реализирането на проекти за над 3 млрд. лв. в енергийната сфера. Христов е изгонил Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е консултант на страната ни по проекти, включени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който и без това бе приет със закъснение.

Новината идва след изслушване на министъра преди ден в комисията по енергетика. Там депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев му е задал въпроси, свързани с проектите по ПВУ в неговата сфера.

Става въпрос за два проекта за общо 1,7 млрд. евро. Те са за изграждането на нови 1425 МВ възобновяеми енергийни мощности, заедно с инфраструктура за съхранение на техния ток с капацитет 350 МВ, и за строежа на парка от батерии за съхранение на 6 хил. МВтч електроенергия от слънце и вятър. Още през юли ЕБВР предложи помощта си на Министерството на енергетиката и на Министерството на финансите за проектите, свързани с енергийния преход. Очакваше се подписване на споразумение.

Ивайло Мирчев пита министъра на енергетиката как е преминала последната среща с представителите на ЕБВР, има ли индикация, че банката няма да работи с България и как ще се отрази на проектитет по ПВУ за над 3 млрд. лева.

В отговор Росен Христов признава, че служебното правителство е отказало да приеме предложеното от банката споразумение като консултант, защото то било едностранчиво и “включва много неизгодни за нас условия, включително отказ за поемане на всякаква отговорност”. Министърът дори заявява, че ЕБВР е казала пред Еврокомисията, че няма желание да работи по проектите в България.

“ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Проблемът е, че има срокове по ПВУ, който е приет без много анализи и те са предизвикателни, като до момента не е свършено много по тях.”, е твърдението на Христов.

  • Вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка от България е бившият министър на регионалното развитие при ГЕРБ Лиляна Павлова.

Според "Демократична България" това е признание, че изпълнението на проектите е под риск. Попитан от Мирчев дали при това положение България няма да загуби въпросните 3 млрд. лв финансиране и възможно ли е решението на ЕБВР да е резултат от комуникацията със самия министър, Христов отговаря, че в частния сектор, откъдето той идвал, от ЕБВР е трябвало да поискат доизясняване на втора среща. Енергийното министерство ще търси друг консултант по проектите И заяви, че министерството в най-кратки срокове ще търси друг консултант по проектите в енергетиката в "най-кратък срок", твърди министърът.

Служебният енергиен министър Росен Христов Енергийният министър в синхрон с ГЕРБ и ДПС защити "Газпром" за спрения газ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024