Росен Христов е изгонил ЕБВР като консултант по енергийни проекти за над 3 млрд. лв. Снимка: © Screenshot

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и правителството поставят под риск реализирането на проекти за над 3 млрд. лв. в енергийната сфера. Христов е изгонил Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е консултант на страната ни по проекти, включени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), който и без това бе приет със закъснение.

Новината идва след изслушване на министъра преди ден в комисията по енергетика. Там депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев му е задал въпроси, свързани с проектите по ПВУ в неговата сфера.

Става въпрос за два проекта за общо 1,7 млрд. евро. Те са за изграждането на нови 1425 МВ възобновяеми енергийни мощности, заедно с инфраструктура за съхранение на техния ток с капацитет 350 МВ, и за строежа на парка от батерии за съхранение на 6 хил. МВтч електроенергия от слънце и вятър. Още през юли ЕБВР предложи помощта си на Министерството на енергетиката и на Министерството на финансите за проектите, свързани с енергийния преход. Очакваше се подписване на споразумение.

Ивайло Мирчев пита министъра на енергетиката как е преминала последната среща с представителите на ЕБВР, има ли индикация, че банката няма да работи с България и как ще се отрази на проектитет по ПВУ за над 3 млрд. лева.

В отговор Росен Христов признава, че служебното правителство е отказало да приеме предложеното от банката споразумение като консултант, защото то било едностранчиво и “включва много неизгодни за нас условия, включително отказ за поемане на всякаква отговорност”. Министърът дори заявява, че ЕБВР е казала пред Еврокомисията, че няма желание да работи по проектите в България.

“ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Проблемът е, че има срокове по ПВУ, който е приет без много анализи и те са предизвикателни, като до момента не е свършено много по тях.”, е твърдението на Христов.

  • Вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка от България е бившият министър на регионалното развитие при ГЕРБ Лиляна Павлова.

Според "Демократична България" това е признание, че изпълнението на проектите е под риск. Попитан от Мирчев дали при това положение България няма да загуби въпросните 3 млрд. лв финансиране и възможно ли е решението на ЕБВР да е резултат от комуникацията със самия министър, Христов отговаря, че в частния сектор, откъдето той идвал, от ЕБВР е трябвало да поискат доизясняване на втора среща. Енергийното министерство ще търси друг консултант по проектите И заяви, че министерството в най-кратки срокове ще търси друг консултант по проектите в енергетиката в "най-кратък срок", твърди министърът.

Служебният енергиен министър Росен Христов Енергийният министър в синхрон с ГЕРБ и ДПС защити "Газпром" за спрения газ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024