Снимка: © Screenshot

Има нещо нередно между "Има такъв народ" и историята с разкритията и действията на държавата на ГКПП "Капитан Андреево" - това смята депутатът от "Продължаваме промяната" и зам.-председател на Комисията по земеделието и храните Росен Костурков. В интервю за bTV той каза, че за първи път е разбрал това, когато случаят с граничния пункт и частната компания, която години наред е държала фитосанитарния контрол на външната граница на ЕС, е влязъл за разглеждане в неговата комисия.

"Там изслушването на проф. Христо Даскалов (председател на Българската агенция за храните) и на зам.-министър Иван Христанов се разви по странен за мен начин. Видях как колегата от ИТН с колегата от АБВ просто влязоха в темата на ГЕРБ и скочиха срещу това държавата да овладее тази граница, че там трябва да остане частната фирма", коментира Костурков.

По-рано министърът на финансите Асен Василев посочи, че "в последните 10 години е имало частна граница на Капитан Андреево". По думите му, лабораторията на граничния пункт е отварявала и разпломбирала товара преди и без присъствието на държавните служители от агенция "Митници".

"100 хил. лв на ден е приходът сега от такси, събирани от държавната лаборатория. За последната седмица над 60 тира с пестициди са върнати, а за 10 г. - почти нито един" обясни Василев и каза, че присъствието на тази лаборатория на външната граница на ЕС е основната причината страната да не влезе в "Шенген".

Костурков обясни, че не може да направи директна връзка между "Има такъв народ" и ГКПП "Капитан Андреево", но в момента, в който държавата е сложила контрол върху действията на граничния пункт, нещата в коалицията рязко са ескалирали. В първото си интервю за тази година лидерът на ИТН Слави Трифонов няколко пъти, в това число и с повишен тон, обясняваше, че "няма нищо общо с Капъкуле" (наименованието на граничния пункт откъм турска страна - б.р.).

Депутатът от "Продължаваме промяната" съобщи днес, че е получил заплаха да внимава какво говори по телевизията - след негово изказване, че директорът на БАБХ Христо Даскалов на два пъти е получил предложенеие за подкуп. Костурков посочи, че Даскалов, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и още един депутат също са получавали заплахи, като негов колега е получил директна заплаха за живота си.

"Човек отива при него и му казва: Внимавайте, изчезват хора, знаеш как умират от инфаркт и никой не ги разследва", обясни за заплахата Костурков.

Депутатът посочи още, че темата за Република Северна Македония не е основателна за сваляне на правителството и заяви, че коалиционното споразумение не е нарушавано.

Костурков определи депутатите от "Има такъв народ" като "изключително качествени и честни хора", но които "трябва да осъзнаят накъде въри ИТН".

"Аз не виждам драма ние да продължим да управляваме с тези хора, но започна да става ясно, че целите на ИТН или поне на тези, които го ръководят, не са били тези, с които се събрахме", допълни той.

Накратко предисторията на случая на ГКПП "Капитан Андреево" е следната: на 31 декември 2021 г. е подписан изненадващо договор за фитосанитарен контрол с "Евролаб 2011". Компанията е свързана с предишната фирма, която от първия кабинет "Борисов" насам върши тази дейност вместо държавата. Новият договор е подписан от зам.-председател на БАБХ, въпреки че същия ден е назначен титуляр в лицето на Христо Даскалов, а министърът на земеделието Иван Иванов е издал заповед нови контракти да не бъдат подписвани. Следват парламентарни изслушвания, в които собственикът на "Евролаб 2011" Васил Димитров твърди, че някой се опитва да го измести от бизнеса му. Депутати от ГЕРБ яростно го защитават в комисиите. След това започва да излиза информация за предложения за подкупи в огромни размери за Даскалов и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, които са отказани, както и за заплахи. Двамата висши държавни служители се сдобиват с охрана заради заплахите.

В края на миналата седмица се появи и аудиозапис, в който бе намесен и Пламен Моллов - бивш депутат от НДСВ, бивш председател на БАБХ и настоящ ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Твърди се, че именно той е събеседник на Христо Даскалов в записания разговор, в който предпорагаемо става дума за предлагане на подкуп на директора на БАБХ заради случая на границата. Даскалов лично потвърди автентичността на аудиото, получено от някои медии.

Пламен Моллов излезе с писмено опровержение и обяви, че скандалът е "фалшиви новини и политически интриги".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо