Росен Желязков: Двама няма да могат да направят нищо след изборите

ГЕРБ очаква, че след изборите няма да може да се състави работещо мнозинство от две формации - и имплицитно включва ДПС в бъдещото управление.

Това стана ясно от думите на доскорошния председател на 49 Народно събрание Росен Желязков в "Панорама" на БНТ.

"Базирано на социологията, след изборите може би пак ще има 6 формации. Ние знаем коя ще е първата. С голяма сигурност знаем коя ще е 5 и 6-та. Но не сме сигурни за подредбата на 2, 3 и 4. Две формации няма да могат да съставят правителство. Една предизборна кампания може да бъде още един изгорен мост и пак да влезем в цикъла избори след избори", каза той в БНТ.

На въпроса дали ГЕРБ приема за естествен съюзник ПП-ДБ или ДПС, Желязков отказа да отговори по същество.

Вместо това той похвали правителството и парламента за това, че са успели да изпълнят "много неща, които изглеждаха почти невероятни през април 2023":

В тази група той посочи промените в Конституцията, бюджета за 2024, промените в закони, които отвориха пътя към еврозоната, Шенген, помощта за Украйна

"Лошото е, че в политиката понякога въпроси за симпатия и его вземат превес. Ако след изборите продължи въпросът кой не иска да прави реформи и кой е автентичния реформатор, тогава нищо няма да е възможно", каза още Желязков.

Той даде и слаба оценка на нивото на политическото говорене в 49 Народно събрание, което председателстваше до 25 април като "един от най-профанизираните" по отношение на политическите речи парламент.

"Нещо като коалиция, нещо като joint venture", беше определението му за съвместното управление с ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нанесе въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024