Росен Желязков ли ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер? Снимка: © Народно събрание

Ден преди ГЕРБ да получи първия мандат за съставяне на правителство името на бившия председател на Народното събрание Росен Желязков се завъртя като кандидат за премиер на партията, който в понеделник ще получи папката от президента.

"Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидат за премиер и утре ще видим това развитие," каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ.

Той прогнозира и бързо съставяне на правителство с първия мандат.

"Представя се правителство с няколко силни фигури на ГЕРБ и някои фигури, които в последните правителства успяват да правят добри политики," каза бившият финансов министър.

Като такива той посочи министрите на транспорта и образованието - които бяха в предишното редовно правителство и останаха в служебното и на отбраната.

Дянков обясни и защо според него правителство ще получи подкрепа с първия мандат чрез т.нар. "Теория на игрите" от неговата област - икономиката.

"Познавам Борисов и неговата стратегия в случая е много ясна," допълни Дянковq обяснявайки, че лидерът на ГЕРБ ще разчита ИТН да гласуват за правителство с първия мандат или няма да получат подкрепа за евентуален трети мандат.

Че Росен Желязков най-вероятно ще е номинацията за премиер на най-голямата парламентарна група намекна и депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

"Такива бяха заявленията, които направи г-н Борисов, но ситуацията се мени много бързо, но може да има и нещо друго," каза той пред БНР.

По отношение на номинациите за министри той заяви, че "резервната скамейка с кадри на ГЕРБ е много дълга и ще бъдат представени фигури, сред които няма да има големи изненади. "

Борисов обяви след консултациите при президента в началото на седмицата, че смята да предложи кабинет на малцинството, ако не получи подкрепа за коалиционно правителство от друга партия извън ДПС.

До момента не е посочван кандидат за премиер, но след изборите Борисов каза, че няма да е самият той. Тогава се заговори и за опцията това е да Росен Желязков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Орбан изненадващо отива в Киев за първи път от началото на войната

Според доклади унгарският премиер заминава за първото си посещение от началото на войната

09:13 - 02.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов твърди, че депутати на "Величие" имат "договорка със старата власт"

Депутати от "Величие" са готови да подкрепят кабинет с третия мандат на ИТН

20:18 - 01.07.2024
Спорт

УЕФА започва разследване срещу футболист заради отправен жест на мач от Европейското

Джуд Белингъм ще бъде разследван заради неприличен жест на мача срещу Словакия

19:00 - 01.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха повече свобода за потребителите в договорите им с телекомите

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори да е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки.

18:02 - 01.07.2024