Париж изселва мигранти и бездомни преди Олимпийските игри в опит да "подобри" имиджa на града Снимка: © Getty Images

Властите в Париж вече се подготвят за предстоящите Олимпийски игри през 2024 г., но част от приготовленията по голямото спортно събитие задълбочиха проблема с бездомните в района на френската столица.

Най-малко 60 незаконни постройки в северното парижко предградие Сена Сен Дени са били затворени през 2023 г., показва разследване на "Ройтерс". Това е най-бедният район във Франция, който е населяван от над 1,6 млн. души. В него най-често намират подслон търсещите убежище и ромите, които живеят предимно в незаконни лагери.

Точно в този район обаче се намират повече от половината от структури, които се строят или ремонтират за започващите през юли летни игри - включително и строящото се олимпийско село.

Миналата година местната власт е затворила малко под 80 незаконно установени постройки там, а според защитнически организации тя не предоставя точна информация за изселванията, които е извършила от 2018 до 2023 г.

Затварянето на тези незаконни лагери тласка все повече уязвими хора към това да се окажат в нестабилна житейска ситуация. Френското правителство предвижда социални хотели, които се използват за смешно настаняване в предградията - но броят на местата в тях беше намален с близо 10%.

"Ройтерс" съобщава, че поне 3000 души са засегнати от затварянето на тези постройки в бедния квартал. Някои от тях се озовават на улиците на Сена Сен Дени и други парижки квартали, а други са изпратени в отдалечени части на Франция, твърдят защитници и местни жители.

"Олимпийските игри добавят допълнителен натиск, тъй като има по-малко хотели, които отдават стаи под наем за социални случаи", обяснява зам.-кмета на Париж Леа Филош, който отговаря за жилищното настаняване.

От общо 32 локализирани от "Ройтерс" незаконни бараки - 13 от тях са били в непосредствена близост до главния олимпийски обект в район Сена Сен Дени. Една от тези постройки е била стара циментова фабрика, която се намира само на няколко километри от бъдещото олимпийско село. Там са живеели близо 400 мигранти, предимно от Чад и Судан. Полицията ги е изселила и е затворила съоръжението през април. Ромски лагер със 700 души зад Северната парижка арена във Вилпент също е бил затворен, твърдят свидетели пред "Ройтерс".

Отделът на френското вътрешно министерство в Сена Сен Дени казва, че тези действия не са свързани с Олимпийските игри, а следват обичайните правни процедури. Те бяха ускорени от нов закон, приет през юли, който също така налага големи глоби и наказание със затвор за хора, самонастанили се в подобни райони.

Изселванията са довели до изостряне на проблема с бездомността, тъй като изгонените жители увеличават и без това голямото търсене на социални жилища и жилища, осигурени от държавата, казва Валери Пювиланд, оперативен директор на Interlogement 93 - организация, която управлява спешното социално настаняване в Сена Сен Дени.

Заместник-кметът Филош казва, че никога не е виждала толкова много хора на улицата в Париж, особено деца.

"Ако целта им е да проведат игри, на които да не виждаме бедност, то планът за затварянето на такива постройки не е добър - глупав е. Те изселват хората и ги оставят в обществени пространства", каза Филош, която призова правителството да открие и отвори празни сгради, включително бивши болници и офиси, за да настани бездомните.

По данни на Interlogement 93 към момента няма свободни места за подслон, поради което на улицата са останали 665 души, включително 54 бременни жени.

През ноември кметът на Париж Ан Идалго предупреди, че градът няма да бъде "готов" да осигури подслон за бездомните навреме за Олимпийските игри.

"Ройтерс" разговаря с 19 мигранти, изселени от четири различни незаконни лагери в близост до места от предстоящите Олимпийски игри. На двама от тях властите са предоставили стабилно жилище, но останалите са били оставени да се оправят сами и са продължили да спят по улиците и да си търсят друго място, където да се настанят незаконно.

Това са само част от дейностите, които Париж предприема, за да се представи в добра светлина за гостите, които ще посрещне за международното спортно събитие. Друг национален правителствен план за "нулева престъпност" по време на Игрите включва мерки за премахване на незаконните постройки, посочват трима местни служители пред информационната агенция.

"Хората не могат да видят бедняшките квартали и схлупените селища. С Олимпиадата продаваме имиджа на Франция в чужбина", казва Себастиен Пифето, прокурор, информиран за плановете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024