"Отмъщението" на Румъния: страната блокира участието на Австрия в заседания на НАТО Снимка: © Getty

Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО. Двама офицери на австрийската армия чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО. Достъпът е забавен от Румъния, която е поискала време за размисъл, пишат австрийските медии.

Вероятно става въпрос за реакция в отговор на ветото на австрийското правителство за присъединяването на Румъния и България към Шенген, според ежедневниците Salzburger Nachrichten и Oberosterreichische Nachrichten.

Австрия не е член на НАТО, но е свързана с Алианса чрез "Партньорство за мир" и ръководени от НАТО операции с мандат от Съвета за сигурност на ООН.

В становище по случая говорител на НАТО е казал: „Разчитаме на Румъния и Австрия да решат онези двустранни проблеми, които биха засегнали дейността на австрийски офицери на постове в НАТО.“

Румънската делегация в НАТО не е пожелала да коментира случая.

"Министерството на отбраната на Австрия е установило контакт със съответните служби на НАТО чрез военното представителство в Брюксел", е казал говорителят на армията Михаел Бауер пред Salzburger Nachrichten.

Участието на Австрия в срещи на НАТО вече беше блокирано от Турция след 2016 г. Тогава причината беше австрийското вето върху преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС.

Наскоро румънският министър-председател Марчел Чолаку засили натиска върху Австрия и пожела до декември тя да одобри присъединяването на страната към Шенген.

"Ако Австрия гласува против присъединяването на Румъния към Шенген на една от следващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС, той ще оспори решението пред Съда на Европейския съюз (СЕС)", е заявил премиерът по данни на румънската информационна агенция Аджерпрес.

Австрия и Нидерландия са двете страни, които блокират Румъния и България за Шенген. В последната си реч за състоянието на Европейския съюз председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна, че Виена и Амстердам трябва да спрат блокадата си и допълни, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания.

Въпреки това Нидерландия отказа да вдигне ветото си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024