Австрия може да бъде съдена за милиарди евро заради ветото за Шенген. Как се стигна дотук? Снимка: © Getty

Румънският премиер Марсел Чолаку иска да заведе дело срещу Австрия в най-висшия съд на ЕС, ако страната продължава да блокира влизането на Букурещ в Шенген. Румъния е готова да поиска обезщетение за загуби в размер на няколко милиарда евро като компенсация за щетите, причинени от ветото на Виена.

Австрийското правителство се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенгенско пространство поради опасения, свързани с корупцията и проблеми с граничния контрол. Подобни притеснения има и Нидерландия. Другите столици от ЕС обаче, както и Европейската комисия, подкрепят присъединяването на двете държави.

В петък изпълнителният европейски орган дори прекрати Механизма за сътрудничество и проверка над България и Румъния. Двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 г. и първоначално беше предвидено да влязат в зоната, свободна от граничен контрол, през 2010 г. Това обаче все още не се е случило.

В интервю за австрийския вестник "Der Standard" Чолаку казва, че Румъния е загубила до 2% от икономическото си производство заради продължителното чакане да се присъедини към Шенген.

"Ако канцлерът [Карл] Неамер отново неоснователно използва правото си на вето, като министър-председател ще трябва да оспоря решението на Австрия пред Съда на Европейския съюз, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването", заяви той.

Според Чиолаку щетите възлизат на "поне 2%" от брутния вътрешен продукт (БВП) на Румъния. Миналата година той възлиза на 286 млрд. евро.

Говорител на австрийското външно министерство отхвърли заплахата за съдебно дело и каза, че правителството "гледа спокойно" на потенциалните правни действия.

Миналата година в Австрия са постъпили най-много молби за убежище на глава от населението в блока, посочва изданието "Financial Times". Три четвърти от тях са били от лица, които не са били регистрирани преди това като влезли в друга държава от Шенгенското пространство, въпреки че Австрия е заобиколена само от такива.

"Очевидно е, че има проблем със сигурността и е необходима промяна в мисленето на ЕС по отношение на незаконната миграция. Затова изпратихме предупредителен сигнал до Брюксел, като не се съгласихме да разширим тази нефункционална система. Това, от което се нуждаем сега, е ясно и трайно намаляване на броя на мигрантите. Дотогава определянето на конкретна дата за разширяването на Шенген не би било подходящо", заяви правителството във Виена.

Разширяването на Шенгенското пространство беше обсъждано миналата година на срещата на върха на ЕС. Тогава беше решено Хърватия да се присъедини към безвизовата зона, докато Румъния и България бяха блокирани от Австрия. Нидерландия отделно се противопостави на приемането на София.

"Най-лошото е, че Австрия създава прецедент. Държавите членки обикновено следват препоръките на институциите на ЕС", каза румънският премиер във връзка с многократните позиции от комисията, че страната му, както и България, са готови да се присъединят към Шенген.

Вътрешната политика може да е изиграла роля за решението на Виена, където консервативната Австрийска народна партия на канцлера Карл Неамер ще се явява на избори догодина.

Междувременно антиимигрантската дясна партия "Свобода" води в социологическите проучвания от около година насам. Наскоро в интервю за "Financial Times" най-дългогодишният ръководител на шпионската служба в Австрия предупреди за рисковете от връщането на тази партия на власт. Той твърди, че политическата формация продължава да поддържа активни връзки с Русия.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен многократно е критикувал позицията на своето правителство, заявявайки, че Румъния и България са готови за членство в Шенген.

"Румъния и България отговарят на критериите за членство в Шенген. Загрижен съм за репутацията на Австрия пред нашите европейски партньори", заяви той още през март.

Подарък за проруските партии

От забавянето на присъединяването на България и Шенген най-много печелят проруските партии. Такова мнение изказва Камерън Макбрайд, младши сътрудник в Европейската инициатива за стабилност (ESI) в своя статия за "EUObserver". Той посочва, че подкрепата за "Възраждане" и "Алианс за съюз на румънците" нараства през последните месеци, а поредното вето за Шенген ще бъде "перфектният политически подарък в ръцете им"

"Недобросъвестни участници, а именно Русия, която винаги търси начини да раздели държавите-членки на ЕС, биха се възползвали от открита възможност да създадат разделение в блока. От Съвета на ЕС зависи да гарантира, че Русия никога няма да получи тази възможност", пише Макбрайд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024