ЕК вече няма да прави мониторинг над България и Румъния. Пречките за Шенген стават по-малко Снимка: © EC - Audiovisual Service

Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка над България и Румъния, тъй като и двете страни и са постигнали значителен напредък в изпълнението на ангажиментите, които са поели преди влизането им в Европейския съюз през 2007 г.

Механизмът беше създаден година преди двете държави да станат членки на ЕС заради проблемите им с корупцията и организираната престъпност. Покриването на ангажиментите от страна на България беше константирано още през 2019 г., когато Брюксел спря докладите за София. А за Румъния това се случи през 2022 г.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка е една от причините, която Нидерландия използва като аргумент за ветото си срещу приемането на двете държави в Шенгенското пространство.

Външният министър Мария Габриел заяви, че прекратяването на мониторинга е "признание за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество". Премиерът Николай Денков също отбеляза новината, като изтъкна, че сега е премахната "още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение".

"Скоро трябва да премахнем и останалите - да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната", заяви той.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен също поздрави София и Букурещ за постигнатия напредък:

"Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме Механизма за сътрудничество и проверка. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави членки", посочи тя.

Механизмът не е пряко обвързван с присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това потвърди говорителят на ЕК Кристиан Виганд, цитиран от bTV. Само преди дни обаче фон дер Лайен използва годишната си реч за състоянието на ЕС, за да призове за незабавно приемане на двете държави в зоната, свободна от граничен контрол.

В речта си тя изтъкна, че двете държави прилагат "най-добрите практики както при подслоняването, така и при връщането" на мигранти и призова Нидерландия и Австрия да се съгласят на членството им "без повече забавяния".

Само ден по-късно обаче Австрия отхвърли този призив, като министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че към този момент "няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген", тъй като броят на мигрантите в цяла Европа расте

Румъния ще съди Австрия заради ветото

Междувременно румънски медии, цитирани от БТА, съобщават, че Букурещ смята да придвижи казуса с ветото за Шенген в Европейския съд. Румънският премиер Марчел Чолаку е цитиран да казва в интервю за в. "Дер Щандард", че страната ще съди Австрия и ще поиска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да блокира достъпа ѝ до зоната, свободна от граничен контрол.

Той твърди, че щетите, причинени на страната му от австрийската блокада, възлизат на поне 2% от нейния БВП, тоест на няколко милиарда евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024