Редица държави отвориха вратите си за чужденци, които искат да живеят и работят в друга страна по време на Covid-пандемията. След като много от тези дестинации се оказват прекалено скъпи, Румъния е на път да предложи най-достъпната „номадска виза“ в Централна и Източна Европа.

Северната съседка на България ще изисква минимален доход от 1100 евро на месец, пише Emerging Europe, цитирайки законопроект, внесен в румънския парламент. Изглежда, че той ще направи страната една от най-атрактивните локации за дигиталните номади в цяла Европа.

Румъния е считана за една от държавите на континента, които предлагат най-добри условия за дистанционна работа. Това е факт благодарение на сравнително ниските разходи и супербързия интернет, който достига дори до най-отдалечените селски райони.

„Искаме чужденците да живеят тук и да се насладят на нашата красива държава, където иновацията се преплита с традициите и природата“, казва Даяна Бузояну – депутат от прогресивната партия USR-Plus и инициатор на програмата за дигиталните „номадски визи“.

„Вярвам, че проектът ще ни помогне да изградим бранда на нашата страна и да станем лидер в региона“, казва тя и добавя, че е поискала приемането на законопроекта по бързата процедура.

Пандемията от Covid-19 промени начина на работа на повечето хора по света, като вече присъствието в офиса е от все по-несъществено значение. Епидемичната обстановка предостави и нови възможности пред развиващите се страни, които да привлекат капитал в икономиките си чрез дигиталните номади.

Към момента в региона на Централна и Източна Европа държавите, които предлагат подобни „визи“, са Хърватия, Естония и Грузия. Те отварят вратите си за чужденци, които да живеят там в период до 12 месеца – с условието, че не възнамеряват да предоставят услуги на фирми в приемащата ги държава. Има обаче и високи изисквания за минимален доход, които изключват някои хора с по-ниски финансови възможности.

Според програмата на Румъния – „номадската виза“ се издава на чужденци, работещи за компания, действаща отвъд територията на страната. Разликата с останалите страни в региона е, че минималният доход на месец трябва да е 5429 леи – или около 1100 евро – средната румънска заплата.

Изискванията за доходите в Грузия, която започна да издава подобни „визи“ миналото лято, са 1655 евро на месец. Естония беше първата, която даде старт на такава програма в региона. Там обаче дигиталните номади трябва да печелят най-малко 3504 евро на месец, за да живеят в страната и да работят home-office. Хърватия започна да издава „номадски визи“ през януари 2021 и изисква от чужденците минимум 2240 евро месечно възнаграждение.

Румъния, изглежда, прави умно решение, поставяйки летвата по-ниско - не всички дигитални номади са високоплатени IT-специалисти.

„Причината зад това по-ниско изискване е, че искам да привлечем хора, които да внесат ресурси тук, а не да ограничим визите до само малък процент служители или предприемачи“, казва Бузояну пред Emeging Europe. „Вярвам, че това е начинът да привлечем повече дигитални номади“.


Супер Луната от борда на Boeing 787: "Полетът доникъде", разпродаден за 2.5 минути

Роджър Федерер и Робърт де Ниро заснеха впечатляваща реклама на Швейцария


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024