Румъния затвори Руския културен център заради "пропаганда и дезинформация" Снимка: © Getty Images

Румънското правителство е взело решение да прекрати работата на Руския център за култура и наука в Букурещ заради превръщането му в "инструмент за пропаганда, дезинформация и оправдание на военните престъпления на Руската федерация в Украйна".

Министърът на външните работи на Румъния е привикал посланика в Букурещ Валерий Кузмин, за да го информира за решението, съобщава Romania Insider.

До 20 август 2023 г. трябва да приключат всички процедури по закриването на т.нар. "Руски дом".

Руският посланик е получил напомняне за повтарящите се ситуации, при които центърът "умишлено се занимава с изкривяване на реалността и историческата истина пред румънското обществено мнение".

"Тези инциденти се увеличиха и добиха нови, особено тежки акценти в периода, в който Руската федерация задейства агресивната война срещу Украйна", се казва в прессъобщение на МВнР на съседната държава.

Вместо да работи по естествените си цели за засилване на културните връзки, центърът се е превърнал в инструмент за пропаганда и дезинформация, казват румънските дипломати.

Институцията е открита през 2015 г. на базата на подписано две години по-рано споразумение между правителствата на двете страни.

Руските културни центрове са част от "Россотрудничество" - държавна руска структура, която се занимава с връзките с руските диаспори по света. От 2017 до 2020 г. директор на "Россотрудничество" е Елеонора Митрофанова, която впоследствие стана посланик на Русия в България.

Руският културно-информационен център в София имаше сходни изпълнения с тези, в които Румъния обвинява местния Руски дом - навръх 24 май 2020 г. центърът направи изложба, в която св. св. Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотността и просвещението в Рус", с което провокираха сериозен скандал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024