Законът "Магнитски" според санкционираните: приказки от 1001 нощ, шеги и разговори в сауната Снимка: © Screenshot bTV

"Потресен съм от начина, по който американската страна си формира позицията, и ме е срам от реакцията на българските институции."

Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на bTV по повод забъркването на името му в новия списък по закона "Магнитски".

Той каза, че познава държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън колкото и медиите го познават.

Според Овчаров България се е превърнала в протекторат.

"Изнесете един факт, а не приказки от 1001 нощ", коментира Овчаров по случая.

"Заговорът не е срещу мен, а целта е простичка - Русия да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, но за целия ЕС. Някои хора разбраха, че няма как да се справят с руските енергийните ресурси и затова правителството на Кирил Петков и Александър Николов направили първата крачка по мисията - да прекратят руските доставки, но ние сме верни съюзници на евроатлантическата идея", отбеляза Овчаров.

Той изтъкна, че сега стои втората задача - Русия да бъде изтикана от доставките на ядреното гориво, и за това пречили те - санкционираните по "Магнитски".

"Сега г-н Блинкън, защитавайки интересите на Уестингхаус, прави едно простичко нещо - Овчаров, внимавай, сега сме ти написали едни неща, но после ще извадим други. Аз съм защитник на българските интереси", ккатегоричен беше бившият енергиен министър.

Той увери, че няма фирми, които да работят с АЕЦ "Козлодуй".

"Всичко е толкова брутално, някой някъде си стоял, прочел нещо и скалъпил нещо", каза той и допълни, че "няма фирми, няма офшорни сметки, няма и 5 млн."

"Ако имам 5 млн. лв., ще ходя да съдя тази институция, която е писала всички тези работи", заяви Овчаров като уточни, че не работи, пенсионер е и се издържа само от пенсията си.

В същото време дрехата, с която Овчаров се появи в студиото на bTV, е елек на скъпия бранд Burberry, който струва 389 паунда в сайт за пазаруване.

Също в ефира на bTV председателят на движение "Русофили" Николай Малинов категорично отрече да е подкупвал съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин.

Спецсъдията Андон Миталов, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за "сериозна корупция" през февруари 2020 г.

"Нека да покажат един факт в каквото ме упрекват", каза той и сподели, че с приятелите си от Русия се чуват, за да се шегуват със ситуацията.

"Когато в Америка дойдат сили, които са консервативни и патриотични, съм сигурен, че тези обвинения ще отпаднат", каза още Малинов.

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който също е санкциониран по "Магнитски", разкри повече детайли около обвиненията от САЩ за подкупи в българската енергетика.

Официалната причина за санцкиите спрямо него е, че е поискал 3 млн. лв. от български бизнесмен, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на неговите компании. Генов призна, че през 2016 г. е бил извикан от следовател, за да даде показания по анонимен сигнал.

"В него се казва, че аз и въпросният бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах, че с този господин често ходим на сауна заедно, руски възпитаници сме, но такъв разговор не сме водили. Този човек има бизнес отношение с АЕЦ Козлодуй, но аз имам много познати, които се занимават с тази дейност", заяви Генов.

Другият санкциониран българин и също бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов от своя страна каза, че е бил викан в ГДБОП по сигнал за искан подкуп, но не може да каже името на подателя, нито на бизнесмена.

"Шокиран съм, нямам представа защо съм в списъка", заяви той.

Петият санкциониран българин в новия списък Владислав Горанов беше защитен от своя съпартиец в ГЕРБ Теменужка Петкова.

"Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен и той ще докаже своята невинност в следващите месеци", каза тя в ефира на БНТ.

Тя отрече до нея да са достигали сигнали за корупция, докато е била министър на енергетиката в третото правителство на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024