Румен Радев: Без компромис за руското ембарго ще има чудовищна инфлация Снимка: © Facebook

Ако България не получи отстъпки по искането за налагане на ембарго върху руския петрол, ще има чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат и ще бъде предизвикана тежка икономическа и социална криза. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти, след като по-рано днес поднесе венци пред паметника на Незнайния войн по случай 9 май.

Радев каза, че за разлика от много други държави зависимостта на България към руския газ и петрол е голяма. Според него трябва да се търси решение, което да е в интерес на страната.

"За разлика от други държави, българите са най-бедните и енергийно най-бедните в ЕС и това трябва да се отчита. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките“, допълни още той.

Предложението на Европейския съюз цели да забрани суровия руски петрол до шест месеца, а рафинираните горива - до януари. Поради голямата си зависимост от руските ресурси, ЕК предложи отстъпки от ембаргото за Унгария и Словакия до края на 2024 г., и за Чехия - до юни през същата. България също е сред държавите, които пожелаха удължаване на срока, но към момента няма информация да се предвиждат отстъпки и за София.

ЕК предлага отстъпки от петролното ембарго за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България

Радев отново критикува лидера на БСП Корнелия Нинова по темата дали български оръжия достигат до Украйна.

"Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори за износ на оръжия, България не изнася като държава оръжия. Това са частни фирми. Важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът на оръжие“, каза Радев.

Нинова: Какво предлагате - да затворим заводите, защото някой препродава оръжие в Украйна?

Президентът отхвърли идеята за предсрочни избори и ги определи като "крайна мярка". Той обяви, че очаква от правителството да има ясна представа как живеят българските граждани и ги призова "да се вслушат в техния глас".

Радев коментира и думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че има възможност за развитие на отношенията между РСМ и България до месец юни, като обяви, че очаква правителството да "отстоява българския интерес".

Крайно неуместно и нездравословно е да се говори за България и да се поставят някакви ултиматуми“, отговори президентът.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на Република Северна Македония и Албания през 2020 г. България обаче блокира старта на преговорите за разширение на Съюза с аргумента, че Северна Македония не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано от София и Скопие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023