Нинова: Какво предлагате - да затворим заводите, защото някой препродава оръжие в Украйна?

Епизод пореден на тема пътува ли българско оръжие за Украйна или не, се разигра днес. „Нито един патрон за Украйна не е тръгнал от български производител. Какво предлагате - да затворим заводите, да не изнасяме на 60 държави, да ликвидираме и тази индустрия, защото някоя от тези държави препродава на Украйна?" - това обяви от Кърджали вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Голяма част от държавния военно-промишлен комплекс е под шапката на министреството.

Думите й дойдоха в отговор към отстранения от нея, но де юре все още директор на държавната компания "Кинтекс" Александър Михайлов. По-рано той повтори пред bTV, че е „обществена тайна, че българско оръжие отива в Украйна и ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от две-три седмици след началото на войната“.

"България не изнася оръжие за Украйна, изнася за 60 други държави – а българската страна не може и няма право да контролира какво става с изнесеното за тях оръжие", заяви отново вицепремиерката.

Нинова обаче посочи, че позицията на БСП няма да се промени и партията би напуснала управляващата коалиция, ако Министерският съвет вземе решение за предоставяне на военна помощ за Киев. Такова решение се очаква да бъде взето в сряда, но от Народното събрание. Социалистите и лидерката им обаче искат да изслушат премиера Кирил Петков по темата на предстоящия коалиционния съвет, който ще се проведе преди гласуването.

„Нека да изчакаме Коалиционния съвет. Искаме премиерът да ни представи разговорите в Украйна, какво са разговаряли с господин Зеленски, какво е поискал и тогава ще говорим в конкретика“, каза Нинова.

Парламентът няма да прекъсва ваканцията си, военната помощ за Украйна ще се гласува на 4 май

Бизнесменът и оръжеен търговец Петър Манджуков, който дълги години в миналото спонсорираше партийния вестик на БСП - "Дума", също коментира заплахите от левицата, че ще напусне коалицията, ако бъде решено да се помогне с оръжие на Украйна:

„При Корнелия Нинова вероятно ангажиментът към избирателите е, защото те имат един сантимент към Съветския съюз. Не трябва да забравяме обаче, че Украйна и Русия са наследници на Съветския съюз. Нинова би могла да намери смелост и да подкрепи това, което смятам, че Народното събрание ще приеме като решение“, каза Манджуков в ефира на bTV. Той също изрази позиция, че не се съмнява, че „наше оръжие отива в Украйна“, но добави, че по-добре би било България да предоставя официално военна помощ на украинската страна.

По време на посещението си в Кърджали, вицепремиерът Нинова призова журналистите "да обиколят площада и да разпитат хората“, за да видят, че „никой не призовава за военна помощ за Украйна".

Тази седмица стотици българи отново излязоха на мирно шествие в столицата, за да изразят солидарността си с Украйна и подкрепата си за изпращане на военна помощ за нападната от Русия страна.

"Оръжие за Украйна": София отново излезе на шествие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023