Епизод пореден на тема пътува ли българско оръжие за Украйна или не, се разигра днес. „Нито един патрон за Украйна не е тръгнал от български производител. Какво предлагате - да затворим заводите, да не изнасяме на 60 държави, да ликвидираме и тази индустрия, защото някоя от тези държави препродава на Украйна?" - това обяви от Кърджали вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Голяма част от държавния военно-промишлен комплекс е под шапката на министреството.

Думите й дойдоха в отговор към отстранения от нея, но де юре все още директор на държавната компания "Кинтекс" Александър Михайлов. По-рано той повтори пред bTV, че е „обществена тайна, че българско оръжие отива в Украйна и ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от две-три седмици след началото на войната“.

"България не изнася оръжие за Украйна, изнася за 60 други държави – а българската страна не може и няма право да контролира какво става с изнесеното за тях оръжие", заяви отново вицепремиерката. 

Нинова обаче посочи, че позицията на БСП няма да се промени и партията би напуснала управляващата коалиция, ако Министерският съвет вземе решение за предоставяне на военна помощ за Киев. Такова решение се очаква да бъде взето в сряда, но от Народното събрание. Социалистите и лидерката им обаче искат да изслушат премиера Кирил Петков по темата на предстоящия коалиционния съвет, който ще се проведе преди гласуването.

„Нека да изчакаме Коалиционния съвет. Искаме премиерът да ни представи разговорите в Украйна, какво са разговаряли с господин Зеленски, какво е поискал и тогава ще говорим в конкретика“, каза Нинова.

Парламентът няма да прекъсва ваканцията си, военната помощ за Украйна ще се гласува на 4 май

Бизнесменът и оръжеен търговец Петър Манджуков, който дълги години в миналото спонсорираше партийния вестик на БСП - "Дума", също коментира заплахите от левицата, че ще напусне коалицията, ако бъде решено да се помогне с оръжие на Украйна:

„При Корнелия Нинова вероятно ангажиментът към избирателите е, защото те имат един сантимент към Съветския съюз. Не трябва да забравяме обаче, че Украйна и Русия са наследници на Съветския съюз. Нинова би могла да намери смелост и да подкрепи това, което смятам, че Народното събрание ще приеме като решение“, каза Манджуков в ефира на bTV. Той също изрази позиция, че не се съмнява, че „наше оръжие отива в Украйна“, но добави, че по-добре би било България да предоставя официално военна помощ на украинската страна.

По време на посещението си в Кърджали, вицепремиерът Нинова призова журналистите "да обиколят площада и да разпитат хората“, за да видят, че „никой не призовава за военна помощ за Украйна".

Тази седмица стотици българи отново излязоха на мирно шествие в столицата, за да изразят солидарността си с Украйна и подкрепата си за изпращане на военна помощ за нападната от Русия страна. 

"Оръжие за Украйна": София отново излезе на шествие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията