Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас машинно, призова българите да гласуват и обяви, че парламентарните избори трябваше да се проведат още миналата година.

След като премиерът Бойко Борисов се заяде с него и каза, че е трябвало да насрочи изборите седмица по-късно, за да може страната да излезе от пика на третата вълна на коронавируса, президентът му отвърна.

„Изборите трябваше да бъдат много по-рано, още миналата година. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на хората – съхранен“, каза Радев. „Поздравявам всички членове на комисии, застъпници и наблюдатели в тези времена на пандемия“.

„Това не беше класическа предизборна кампания. Трябваше да видим сблъсък на идеи и визии, а не го видяхме. Очаквам стабилен парламент“.

Той призова всички български граждани да „вземат съдбата в своите ръце“ и да гласуват. Според него – тези избори са „първа стъпка към нормалността, законите и правилата, към отприщването на огромния потенциал, който народът носи“.

„Призовавам всички българи да гласуват, иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация“, каза Радев. "Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията".

Държавният глава за първи път коментира шпионския скандал, при който бяха задържани шестима български граждани, предавали класифицирана информация в полза на Русия, а освен това бяха експулсирани двама руски дипломати. Той определи властта като отговорна за случилото се.

„По-скоро въпросът ви е към онези, които бързат да коментират случай, по който българският съд не се е произнесъл. Но ако съдът потвърди масовият пробив в персоналната сигурност, значи, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира националната ни сигурност. Не само нашата, а и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България“, каза Радев.

„Вместо самохвалство, трябва да си отговаряме на тежки въпроси. Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерство на отбраната, чиито проверки се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност? Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от Министерски съвет? Очаквам не само пълно разследване, очаквам задълбочен анализ на причините, които носят това състояние на националната сигурност, както и ефективни мерки за нейното укрепване. От следващото правителство очаквам много работа, за да възстанови държавността след управлението на досегашния премиер“, обяви президентът.


Изборите на живо: Спряха машинното гласуване във Велико Търново


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър