Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас машинно, призова българите да гласуват и обяви, че парламентарните избори трябваше да се проведат още миналата година.

След като премиерът Бойко Борисов се заяде с него и каза, че е трябвало да насрочи изборите седмица по-късно, за да може страната да излезе от пика на третата вълна на коронавируса, президентът му отвърна.

„Изборите трябваше да бъдат много по-рано, още миналата година. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на хората – съхранен“, каза Радев. „Поздравявам всички членове на комисии, застъпници и наблюдатели в тези времена на пандемия“.

„Това не беше класическа предизборна кампания. Трябваше да видим сблъсък на идеи и визии, а не го видяхме. Очаквам стабилен парламент“.

Той призова всички български граждани да „вземат съдбата в своите ръце“ и да гласуват. Според него – тези избори са „първа стъпка към нормалността, законите и правилата, към отприщването на огромния потенциал, който народът носи“.

„Призовавам всички българи да гласуват, иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация“, каза Радев. "Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията".

Държавният глава за първи път коментира шпионския скандал, при който бяха задържани шестима български граждани, предавали класифицирана информация в полза на Русия, а освен това бяха експулсирани двама руски дипломати. Той определи властта като отговорна за случилото се.

„По-скоро въпросът ви е към онези, които бързат да коментират случай, по който българският съд не се е произнесъл. Но ако съдът потвърди масовият пробив в персоналната сигурност, значи, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира националната ни сигурност. Не само нашата, а и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България“, каза Радев.

„Вместо самохвалство, трябва да си отговаряме на тежки въпроси. Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерство на отбраната, чиито проверки се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната ни сигурност? Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контрола на политиката за защита на класифицираната информация се осъществява от Министерски съвет? Очаквам не само пълно разследване, очаквам задълбочен анализ на причините, които носят това състояние на националната сигурност, както и ефективни мерки за нейното укрепване. От следващото правителство очаквам много работа, за да възстанови държавността след управлението на досегашния премиер“, обяви президентът.


Изборите на живо: Спряха машинното гласуване във Велико Търново


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени