Румен Радев използва скандала с нападнатото момиче в Стара Загора за нова политическа атака

Президентът Румен Радев използва скандалния случай с нападението над момичето в Стара Загора и внезапно реши да постави знак на равенство между казуса с тежкото криминалното престъпление и публичното недоволство срещу рупорите на руската пропаганда в България.

В отговор на журналистически въпрос за спорното решение на съда, Радев направи странно изявление, в което едновременно спомена разпространението на антисемитска агресия (от страна на "Възраждане") и "доноси на българи срещу българи в сайта "Миротворец", тема, която Костадин Костадинов вдигна по свой собствен адрес:

"Будят тревога банализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци. Виждате, че форумите преливат от агресия. Изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти. Интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите. В същото време се заличава паметта за антифашизма. Българи доносничат срещу българи в сайта "Миротворец" и правителството не реагира (б.р. МВнР реагира по казуса, а външният министър Мария Габриел получи обяснения от украинския посланик).

"Тиражират се редица ревизионистки и антисемитски текстове. Това е настъпление срещу свободата и демокрацията и обществото ни трябва да бди. Така както под силата на обществения натиск правораздавателните органи най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние в Стара Загора. И мисля, че обществото ни трябва да продължи да оказва своя натиск", каза Радев пред журналисти.

"Част от настъплението срещу демокрацията", по думите му, се оказа и проектът на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за промени в конституцията.

Попитан дали са необходими промени в законите, които да не допускат двусмислено тълкуване на престъпни състави както в случая с делото в Стара Загора, Радев отново тръгна в политическа атака.

"Първо, искам да заявя, че не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в конституцията с точно това зловредно деяние в Стара Загора. Но са необходими промени в различни закони, които да поставят ясни критерии за нарушенията на закона и тежестта на наказанията", каза той, без да даде повече обяснения за посоката на реформата, която би искал да види.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023