Съдията по делото от Стара Загора се оправда с медицинската експертиза и НК

Съдия Татяна Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора обясни решението за омаловажаването на нападението над 18-годишното момиче с макетен нож, като се позова на изводите от съдебно-медицинската експертиза и процедурите.

"Заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които сочат на временно разстройство на здравето, но не опасност за живота. И колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността - ние го разбираме - но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл на думата", каза Гьонева пред журналисти в съда.

Въпреки че съдът е длъжен да публикува съдебния акт незабавно след постановяването му - т.е. още в края на юни - документът все още не е достъпен, така че да се види какви са били мотивите на състава. Председателят на съда Красимир Георгиев обяви единствено, че го е прочел и го смята за "законосъобразен - и в унисон с искането на представителя на Окръжна прокуратура".

Случаят на младото момиче стана повод за масово гражданско недоволство, а в понеделник са насрочени и над 40 протеста в цяла България.

Гьонева отказа да отговори дали полицията и прокуратурата са допуснали грешки при разследването, които са допринесли за освобождаването на извършителя на насилието.

Тя оправда формалното решение на съдебния състав с това, че при разглеждането на мярка за неотклонение на втора инстанция съдиите са длъжни да се произнесат "незабавно" по наличните доказателства.

"Нямаме правомощия в рамките на въззивното производство допълнително да изследваме и задълбочаваме предмета на експертизата. Това може и би следвало да се извърши, след като продължи разследването и бъде върнато на прокурора и органите на досъдебното производство. Там няма пречка да се поставят допълнителни задачи. Но към момента ние сме се произнесли въз основа на това, с което сме разполагали", каза тя.

"Ако излезе, че е неправилно задържан, пак ние ще сме виновни", беше коментарът ѝ по повод корекцията на обвинението срещу Георги Николаев на "лека" телесна повреда, при която не се допуска задържане под стража или друга мярка за неотклонение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024