Румен Радев наложи вето върху спорните поправки за еко оценките Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за насърчаване на инвестициите, срещу които протестираха правозащитници.

Радев обръща внимание, че това е третият случай, в който спира с вето мерки, подобни на приетите от 49 Народно събрание.

Оспорени са разпоредбите, които съкращават времето за произнасяне с оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на определен проект.

Вето е наложено и на мярката за въвеждане на мълчаливо съгласие за изпълнение на инвестиционния проект.

ГЕРБ и ДПС, с гласове от ИТН гласуваха за отмяна на възможността за връщане на втората съдебна инстанция за обжалване на еко оценки, когато става дума за проекти от национално и регионално значение.

Прието беше и удължаване на валидността на ОВОС с изтичащ или изтекъл срок от 5 на 15 години.

Президентът е наложил вето и върху предложението на ГЕРБ и ДПС за това държавни и общински предприятия да продават и заменят имоти без търг или конкурс, ако това бъде поискано от частна фирма, която се е сдобила със сертификат за инвеститор (клас А или Б). Това на практика означава, че държавни предприятия, включително и тези, които са забранени за приватизация, ще могат да прехвърлят свои недвижими активи на инвеститори без търг и без решение на съответните власти.

Радев връща тези поправки с мотива, че са гласувани без предварително обществено обсъждане, без оценка на въздействието им и без финансова обосновка.

За какво става въпрос

ГЕРБ и ДПС не за първи път се опитват да направят така, че за големи проекти и инвестиции да има занижен съдебен контрол - тоест обжалването на актове, свързани с екооценката, да е възможно само на една съдебна инстанция и решението на съда да е окончателно. Мотивът обикновено е да не се спират по съдебен път проекти като строежи на пътища. Предишния път успяха, но при кабинета "Петков" бяха приети промени, с които двуинстанционният съдебен контрол за "обекти от национално и регионално значение" трябваше да се върне тази година. Сега на практика това няма да стане, ако депутатите преодолеят президентското вето (а ГЕРБ, ДПС и ИТН имат нужното за това мнозинство в настоящия парламент с изтичащ предсрочно мандат - б.р.)

Едната съдебна инстанция по отношение на екооценките за инвестиции ще засегне неясно колко инвестиционни проекти. Причината - списъкът с "обекти от национално и регионално значение" е динамичен - властите могат да добавят към него.

По-кратките срокове за преценка нужна ли е екооценка пък поставят под въпрос дали тази преценка е достатъчно задълбочена. Удължените срокове от 5 на 15 години за вече издадени решения по ОВОС пък противоречи на европейските правила, предупредиха от "Зелено движение" още когато законът се приемаше.

Парламентът има само още едно планирано заседание във вторник, 30 април, преди да се разпусне в предизборна ваканция.

По програма в това заседание ще бъдат гласувани само промените в Закона за хазарта със забраната на реклама на игри във всички медии, както и още няколко точки за данъци върху събирането на диворастящи гъби и плодове, пенсиите на изселените хора по време на Възродителния процес и ратификация на промени по договора за изтребителите F-16.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024