Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев призова да се изчака компетентните органи да изяснят причините за инцидента с кола на НСО и обясни, че няма защо да прави промени в службата.

При катастрофата с автомобила на НСО, в която е пътувал съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, загина мъж и беше тежко ранена още една жена.

"Инциденти е имало през всички години, откакто го има НСО, и то много по-тежки. Така че аз не намирам основание за момента, специално заради този инцидент да има промени," коментира държавният глава.

По думите му законът за движение по пътищата трябва да се спазва от всички, "защото е написан с кръв", а политиците трябва да дават пример за спазването на законите.

"Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти и те преценяват. Трябва да се доверяваме на тези хора, те са високоподготвени професионалисти, " каза още Радев.

Той коментира и предстоящото извънредно заседание на Народното събрание във вторник, 21 май, като обяви, че очаква то да бъде използвано за "предизборна трибуна".

Заседанието е по искане на "Продължаваме промяната-Демократична България", а основната тема, която ще се разглежда е актуализацията на пенсиите.

"Парламентът, видяхме, нито работи, нито осъществява контрол. Видяхме го в случая с основателните претенции на академичната общност. Той нито има контрол върху изпълнителната власт, нито ще заседава, за да се актуализира бюджетът, така че да се удовлетворят техните законови искания, " обяви президентът.

Пред медиите в Бургас той отправи призиви и към политиците в Северна Македония.

"Надявам се политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реално действие, това означава да тласнат своята страна към изолация и отдалечаване от Европейския съюз," каза той.

Радев не присъства на клетвата на новия президент Гордана Силяновска-Давкова миналата седмица, но каза, че винаги е канил президентите на страната в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024