Радев няма повече да чака: обяви кога връчва първия мандат на ГЕРБ Снимка: © European Union

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на редовно правителство на 15 май. Това обяви той пред журналисти във вторник сутрин, след като поднесе цветя пред Паметника на незнайния войн.

Първият проучвателен мандат ще бъде връчен на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС следващата седмица. Това ще се случи 43 дни след провеждането на предсрочните избори и месец след свикването на 49-ото Народно събрание. Радев се оплака, че вече е изминал цял месец, а парламентът не е произвел "никакъв резултат".

"За мен е абсурдно народните представители да говорят за нови избори без дори да са изпълнили поне част от ангажиментите си. Партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната, а в същото време искат да вържат ръцете и на служебното правителство и да ги оставят без бюджет. Това е безотговорно и към хората, и към държавата", коментира президентът.

Държавният глава заяви, че очаква много повече не само от партиите, но и от работата на Народното събрание. Той призова час по-скоро депутатите да се заемат с приемането на държавния бюджет и законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Неговото обяснение за липсата на законодателни действия до този момент е, че "интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите".

Радев изтъкна, че евентуални нови избори в края на август или началото на септември крият големи рискове.

"Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. България да загуби цялата инерция и всичко постигнато до момента за членството ни в Шенген. Да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформтие и модернизацията на страната. Големият риск е и още по-малка избирателна активност", каза той.

Според него е логично да се направят всички опити за формиране на правителство именно с първия мандат. До момента обаче дали това изобщо е възможно остава въпрос с неясен отговор. Със задачата за съставяне на кабинет се заема първо ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обаче дава многозначни послания, като първо подходи към общ кабинет с ПП-ДБ, след което тръгна да търси подкрепа и от другите партиите.

От изборите насам "Продължаваме промяната-Демократична България" не отстъпва от позицията си, че подкрепа за първи мандат няма да даде. Не всички партии в парламента обаче са заели подобна категорична позиция.

След официалното връчване на мандата на 15 май ГЕРБ ще разполага с точно една седмица да го върне - изпълнен или не. Ако групата се провали, президентът ще връчи втория мандат на ПП-ДБ като втора по големина парламентарна група. Ако и той е неизпълнен, процедурата предвижда и трети мандат, за който държавният глава трябва да избира между останалите четири партии в парламента. В Конституцията не е предвиден срок за връщането на третия мандат, но ако и той е неуспешен - парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови предсрочни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024