Румен Радев откри пилона на Рожен и обяви критиките срещу него за "нихилизъм и безродие"

Президентът Румен Радев пристигна на откриването на 111-метровия пилон в Рожен и смъмри критиците на инициативата, чийто патрон е, като обяви недоволството от изливането на бетон в родопските поляни за "нихилизъм и безродие".

"Днес водени от завета на нашите деди, ние заставаме заедно да издигнем българския флаг - колкото не сме дръзвали да видим в мечтите си. Днес казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в свеото безчестие с опитите си да охулят тази инициатива", обяви Радев от Рожен.

Освен като патрон на Роженския пилон, Радев и служебният му кабинет се оказаха сред основните "благодетели" на кампанията, като поне 144 000 лв. от държавни фирми и горски стопанства са пренасочени към дарителската сметка за пилона.

В останалата част от речта си Радев определи инициативата с гигантския български флаг като "съживяване на паметта на хиляди храбри българи, които загиваха под българското знаме, но не допуснаха да попадне в плен".

"Отдаваме признателност към поколенията невероятни сънародници, които забиха бългрския флаг на най-високите върхове в спорта, науката и културата. Ще издигнем нашия завет към бъдените поколения - да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи. И така както нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, да положим усилия да премогнем границите вътре в себе си, които ни разделят", каза още той.

Единствените официални гости на церемонията бяха Радев, кметът на Смолян, както и бивши служебни министри, секретари и съветници на президента - сред тях Явор Гечев, Александър Пулев, Пламен Узунов, и др. По-късно стана ясно, че сред тълпата от посетители е бил и бившият главен прокурор Иван Гешев.

"Знаем от нашата история, че само буден, обединен и повярвал в своите сили народ може да устоява на историческите върхове и да гради с достойнство собствените си съдбини. Тази година ще отбележим 111 г. от освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско-преображенското въстание. Трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима", каза още Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024