ББР, РВД и всички горски стопанства са дарили 144 000 лв. за пилона в Рожен Снимка: © Фондация "Наследство в бъдещето"

Българската банка за развитие, всички предприятия, отговорни за управлението на горите, както и три транспортни държавни дружества са дарили пари за изграждането на прословутия 111-метров пилон на Роженските поляни.

Общата сума на даренията от държавни структури е за 144 000 лв.:

  • Най-голям дял е този на държавните горски предприятия - общо 120 000 лв, платени през април и май 2023 г. Най-много са платени от „Южноцентрално държавно предприятие“ гр. Смолян - 60 000 лв. Шестте дружества са под контрола на Министерството на земеделието и храните, което в този период се управляваше от Явор Гечев.
  • Трите държавни фирми-дарители са ДП "Ръководство на въздушното движение" с 5000 лв., "Пристанище Бургас" с 2000 лв и Национална компания "Железопътна инфраструктура" с 2000 лв. Прави впечатление, че и трите фирми са под контрола на Министерството на транспорта, което в служебния кабинет на Гълъб Донев се управляваше от Христо Алексиев.
  • ББР е дала 15 000 лв. с ДДС с решение на управителния съвет на банката от края на февруари 2023 г. Неин принципал е Министерството на иновациите и растежа, което се ръководеше от Александър Пулев в служебния кабинет.

Това става ясно от информация на правителствената пресслужба по запитване на "Булевард България".

Въпреки че логото на "БДЖ Пътнически превози" беше поставено в списъка на дарителите за инициативата за пилона на Рожен, нито пътническото, нито товарното подразделение на държавните железници са дарявали пари или други форми на дарения.

За сметка на това - в сайта липсваше каквото и да е споменаване на държавните предприятия под контрола на Министерството на земеделието и горите, които явно са платили най-голяма сума.

Според първоначалната заявка на организатора на изграждането на пилона в Рожен Симеон Караколев - цялата сума за поставянето на съоръжението (формално набирана с дарения) трябваше да е 1 милион лева. Оказва се, че почти 15% от тях са дадени от бюджетите на държавни структури, чиято дейност няма нищо общо със събора в Рожен.

От отговора на Министерски съвет става ясно още, че почти цялото узаконяване на металната конструкция е минала през община Смолян.

Единственото съгласуване с централната администрация е през РИОСВ - Смолян, където е установено, че няма нужда от оценка за въздействието на околната среда, защото ливадата е извън защитена екозона.

Поземленият имот 67965.5.89, с. Соколовци, общ. Смолян, е частна собственост на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“, които са и идеолози на изграждането на пилона.

МРРБ не е издавало разрешения за строеж - това е направено на 7 юни 2023 г. от главния архитект на община Смолян.

Дарителската кампания за изграждането на пилона обаче започва още през ноември 2022 г. Преди да има разрешение за строеж, в края на март е пусната и DMS кампания. През нея са събрани само 2095 лева - малка сума на фона на бюджетните средства, отделени по време на служебния кабинет.

"По справка в кадастралната административна информационна система на Агенцията по геодезия картография и кадастър, поземленият имот, засегнат от строителство по проект "Пилон Рожен" в местността около връх Рожен, е земеделска територия.

Предвид, че имотът не е горска територия, за него не се прилагат разпоредбите на Закона за горите и Изпълнителна агенция по горите и нейните структури не са компетентни органи, допускащи строителство на посоченото съоръжение.

Обектът е 5-а или 6-та категория, поради което контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че проектът отговаря на изискванията за безопасност", се казва още в информацията на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024