Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне 46-ото Народното събрание на 16 септември (четвъртък), обявиха от пресцентъра на „Дондуков“ 2.

Това означава, че депутатите ще имат време да гласуват на второ четене промените, с които Бюрото за защита на свидетелите се вади от структурата на главния прокурор и минава към Министерство на правосъдието. Гласуването трябваше да стане на извънредно заседание в понеделник по искане на поне една пета от депутатите, но председателят на Народното събрание Ива Митева отказа да го свика.

В събота президентът насрочи парламентарните избори на 14 ноември, като те ще съвпаднат с първия тур на президентските. 

Според Конституцията – избори за парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишния. В Изборния кодекс е записано, че те трябва да са „не по-късно от 60 дни“ след разпускането. 

Чл. 99., ал. 5 от Конституцията гласи, че първо се назначава служебно правителство и трябва да бъдат събрани декларации от бъдещите служебни министри на Румен Радев, които могат да останат и в сегашния състав. Вторият указ е за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори.

В последната си медийна изява държавният глава не коментира състава на бъдещия служебен кабинет и дали ще има промени в него. „Очаквам следващото служебно правителство да продължи да работи срещу корупцията – прозрачно и отговорно“, каза той. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара