"От 4 години сме базирани в Дубай, съпругата ми е там, част от семейството ми е там. Съпругата ми има достатъчно сериозна работа", каза бившият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов пред bTV в отговор на въпрос за произхода на средствата, с които семейството му е закупило апартамент в Дубай.

Съпругата на доскорошния шеф на НАП Румен Спецов е купила апартамент от 120 кв.м. в Дубай за 1,1 млн. лв. със заем от дубайска банка. Това се разбра от имуществената му декларация, публикувана от КПКОНПИ. Комисията публикува годишните декларации на заемалите висши постове за 2021 г.

"Апартаментът е купен на базата на доходите, които има тя има, с кредит. Тя е търговски директор в голям арабски холдинг и отговаря за продажбите на козметична марка за целия регион.", каза Спецов. Лихвата, на която е взет заемът, е 1,5%.

Румен Спецов обяви от ефира на bTV и че е бил разпитван от прокуратурата във връзка с фирмата "Гранекс трейдър", на която е бил управител и съсобственик и която има натрупани задължения към НАП, но по думите на Спецов те са след продажбата. "Да, разпитван съм от прокуратурата и нямам притеснения. Тази фирма е продължила да съществува и след придобиването ѝ от нов собственик.", каза още той.

"Тази фирма не е извършвала нищо нередно. Имах лични мотиви за продажбата ѝ", добави той. В отговор на твърдението на водещия Стоян Георгиев, че е продадена на "сламен човек", Спецов каза, "че не са в голям диапазон личните възможности на човек да провери други хора".

Още миналата година в интервю за "24 часа" тогавашният директор НАП обясни, че във времето, в което той е бил управител на "Гранекс трейдър", е имало ревизионен доклад на данъчните, който по време на продажбата ѝ не е бил под формата на данъчен акт и че той официално е оспорил констатираното от служителите на НАП.

"Гранекс трейдър" се е занимавала с търговия със зърно - там не се дължи ДДС и всички данъци са платени, каза още Спецов и уточни, че е бил атакуван от ГЕРБ политически на нарочна пресконференция, на която са участвали Кирил Ананиев, Даниел Митов и Томислав Дончев. "Нека кажем, че това са лъжи", добави той.

"Предстоят разговори за влизане в листите, нямам лично решение дали трябва да вляза в политиката или да остана експерт", каза още Спецов за бъдещите си планове.

Във връзка с уволнението си като изпълнителен директор на НАП, той коментира, че всеки финансов министър сам определя своя екип. "Изпълнителният директор се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите", обясни Спецов, но добави, че не е съгласен с мотивите за отстраняването му, а именно, че не се изпълнява приходната част на бюджета.

"Когато се определя един план или прогноза, това се прави както на базата на предходните години, така и база на реалните икономически фактори - кризи, цени на петрола, инфлация. НАП не определя сама приходите си, това е съвместен процес с Министерството на финансите. МФ получава всекидневно информация за очакваните приходи и се правят прогнози за тримесечието и за цялата година. Така че и сегашната министърка и зам.-министърът на финансите са в течение за всичко, което се случва откъм приходната част", каза Спецов.

"Няма драма в освобождаването ми, съвсем нормално е. Но става дума не за труда на един изпълнителен директор, а за много хора, които стоят зад него.", продължи той.

"Четири пъти се промени планът за приходите. Войната в Украйна промени събитията", продължи той.

"Никога Асен Василев не се е месил в моята работа или да ми е давал указания. Той е прагматичен и изключително умен човек. Заедно с екипа му сме взимали точни решения.", каза още Спецов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна