Румен Спецов: "Лукойл" са внесли само 89 млн. от обещаваните 600 млн. лв. авансов данък Снимка: © Getty Images

За 9 месеца от началото на годината досега "Лукойл" са внесли само 89 млн. лв. от обещанията за авансови вноски по данък "Печалба", изчисляван на 600 млн. лв. от служебния кабинет.

Оказва се, че договорката на бившето управление с петролния гигант не е закрепена с официален документ - а властта е разчитала на "добра воля" от страна на руснаците.

"Аз не съм видял черно на бяло такава договорка. В началото на март има постъпила една сума - 89 млн. и оттогава няма", каза ръководителят на НАП Румен Спецов в интервю за bTV.

Той коментира, че няма как да планира към момента приходите, дължими от завода през 2024 г., защото няма официален документ, с който "Лукойл" да приема такъв ангажимент, за който говори бившият министър Христо Алексиев.

"Тези пари са несигурни. Плюс това е въпрос на добра воля "Лукойл" да ги плати предварително - да си планираш евентуалната печалба и да платиш предварително вноски", каза още Спецов за "120 минути".

В края на 2022 г. Алексиев се похвали, че "Лукойл" е платил еднократно "повече от данъците, които 20 години назад е внасял в държавата".

Още през миналата година компанията твърдеше, че оценява предполагаемата си вноска в бюджета за 2023 г. на около 700 млн.лв. По това време ръководството на руското дружество преговаряше директно с президента Румен Радев около условията за продължаване на работата в рафинерията в Бургас с руски нефт и други изключения от санкциите на ЕС срещу Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023