Русия арестува български гражданин по обвинения в "диверсия"

Руската Федерална служба за сигурност обяви, че е арестувала няколко души - сред които български гражданин - за предполагаема подготовка на терористични актове в Крим.

От Кремъл обявяват, че е бил разкрит "канал за контрабанда на взривни устройства от България в Русия".

Мъжът с български паспорт има и украинско гражданство. Той е идентифициран само с фамилията "Петранов" и е обявен за "съпричастен към доставка на средства за поражение в Русия".

До момента няма реакция по случая от страна на българското Министерство на външните работи.

Останалите арестувани мъже са хора с руско и украинско гражданство на име Виктор Подвалний, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин, Сергей Войнаровски.

От ФСБ твърдят, че групата задържани мъже планирали "серия от диверсионно-терористични актове на територията на Крим", като едно от обвиненията е, че имали намерения да посегнат на живота на руския окупационен управител на полуострова Сергей Аксьонов, председателя на местния парламент Владимир Константинов и кмета на Ялта Янина Павленко.

Руската служба твърди, че открила връзки между задържаните с приближен до шефа на украинското разузнаване Кирил Буданов - офицер от военното разузузнаване на име Роман Машовец, който е и зам.-председател на администрацията на президента Володимир Зеленски.

В информацията се твърди още, че са открити пет готови за използване самоделни взривни устройства, електродетонатори, и "средства за връзка за конспиративна комуникация с кураторите от Главното управление на разузнаването на МО на Украйна".

ФСБ твърдят още, че експллозивите трябвало да минат по "организиран от украинските служби" канал от България през Турция и Грузия, като трябвало да се прикрият в пратка с битови електрически котлони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023