Русия атакува Киев за втора поредна нощ, докато Украйна отбелязва напредък край Бахмут Снимка: © Getty Images

За втора поредна нощ Русия атакува с дронове Киев и други части от Украйна, съобщават украинските военни.

Нападенията се извършват на фона на срещата на световните лидери от НАТО във Вилнюс, които във вторник заявиха в обща декларация, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но въпреки това отложиха присъединяването на страната към Алианса за неопределен период.

Междувременно руската агресия на украинска територия продължава.

"Ден 504 от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Врагът предприе още една въздушна атака срещу столицата", заяви Серхий Попко, ръководител на военната администрация на Киев в своя канал в Telegram.

Свидетели, цитирани от "Ройтерс", съобщават за взривове в Киев, които може да са от системи за противовъздушна отбрана. Не е известно веднага колко от иранските безпилотни летателни апарати "Шахед" е изстреляла Русия и колко от тях са били прихванати и свалени.

Над Киев и цяла Украйна бяха обявени въздушни тревоги в продължение на повече от два часа. Това е втората руската атака за последните дни, като само преди една нощ Москва изстреля 28 дрона срещу Киев и Одеса, като противовъздушната отбрана на Украйна успя да свали 26 от тях. Съобщава се, че при обстрела на 11 юли най-малко двама души са загинали, а 12 са били ранени.

Според Института за изследване на войната (ISW) ударите "вероятно са били демонстративен отговор [на Москва] за срещата на върха на НАТО през 2023 г. във Вилнюс и заплаха за сделката за износ на зърно".

"Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан Наталия Хуменюк заяви, че руските сили са се насочили към пристанищната инфраструктура, за да затруднят сделката за износ на зърно през Черно море. Руските безпилотни удари по пристанищната инфраструктура съвпадат и с първия ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и вероятно имат за цел да възпрат членовете на НАТО да предоставят повече военна помощ на Украйна", се казва в доклада на базирания в САЩ Институт.

Междувременно украинските сили отбелязват напредък на фронта край град Бахмут.

"Силите за отбрана на Украйна продължават да провеждат настъпателни операции в района на Бахмут, Мелитопол и Бердянск", се казва в последното изявление на Генералния щаб на Украйна от сряда.

От там посочват още, че войските продължават с настъпателните действия северно и южно от град Бахмут, а в направленията Била Гора-Андрийвка и Била Гора-Курдюмивка е "постигнат успех"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024