Русия атакува Украйна с ракети, доставени от Северна Корея Снимка: © Getty Images

Русия е започнала да използва балистични ракети, доставени от Северна Корея, във все по-честите и мащабни атаки срещу Украйна.

В замяна на „услугата“ от Пхенян, се очаква Путин да снабди Ким Чен-ун с ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване за производство на балистични ракети и други технологии.

Информацията за севернокорейското въоръжение в арсенала на Русия дойде от говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. Той твърди, че руската армия е изстреляла севернокорейска балистична ракета към Украйна наскоро, но тя се е приземила в открито поле.

Руските сили са изстреляли още няколко такива ракети, обсегът на които е 900 км., по време на масивните удари на 2 януари.

"Отчасти поради нашите санкции и контрол на износа Русия става все по-изолирана на световната сцена и е принудена да търси военно оборудване от държави-съмишленици. Както предупреждавахме публично, една от тези държави е Северна Корея", каза Кърби и допълни, че това е "обезпокоителна ескалация".

През септември миналата година севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия за среща с президента Владимир Путин.

  • Северна Корея разполага с десетки милиони съвместими артилерийски снаряди и ракети от съветската епоха, които би могла да предостави на Русия, по оценка на експерти.
  • Въпреки че тези оръжия са базирани на по-стара технология, самият им брой би могъл да ги направи полезни за руската война.
  • Все още има сериозни притеснения, че Русия може да сподели с комунистическата страна планове за напреднали ядрени, подводни и ракетни технологии в замяна на артилерията.

По информация на американското разузнаване Русия води преговори и с Иран за закупуване на балистични ракети с малък обсег на действие.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ използва повода и за да припомни отказа на Конгреса да одобри военната помощ за Украйна в края на 2023 г.

"Изключително важно е Конгресът да посрещне този момент и да реагира, като предостави на Украйна това, от което се нуждае, за да се защити. Времето за действие от страна на Конгреса е сега", каза още Кърби.


Путин посрещна Ким Чен Ун на космодрума "Восточний"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024