Най-малко 10 убити след руските атаки срещу Киев, Запорожие и Западна Украйна

Руската армия отново ожесточи ударите си по украинската столица Киев. Атаки са организирани и в Днепър и Запорожие, както и в западната част на страната - в Тернопол, Житомир и Лвов.

По първоначална информация на украинското МВР в Киев са загинали петима души и са ранени над 20 души след сутрешния обстрел. Една от ракетите е поразила детска площадка в центъра на столицата. Най-малко 10 са загиналите в цялата страна след тежките удари.

Всички училища в Украйна ще преминат на дистанционно обучение до края на седмицата заради повишената опасност.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валерий Залужний казва, че Русия е изстреляла 75 ракети срещу Украйна, но системите за противовъздушна отбрана са успели да обезвредят 41 от тях.

Поразени са обаче 11 "важни инфраструктурни обекта" в осем региона на страната, включително в Киев. Някои области са останали без електроенергия - сред тях е и западният град Лвов.

"Ракети са поразили обекти в центъра на града (в Шевченковския район) и в Соломенския район. Въздушната тревога - съответно и заплахата - продължава. Обръщам се към всички жители на столицата - отидете в укритията по време на тревогата. По-добре да не пътувате в града, освен ако няма крайна необходимост. Моля за това и жителите на предградията - не идвайте в столицата днес. Централните улици на Киев са затворени от правоохранителните органи, работят спасителни екипи", казва кметът на града Виталий Кличко.

Взривове са чути и в Днипро, както и в западните градове на Украйна - включително в Лвов, пише "Медуза".

Ракетните удари по Киев попаднаха в пряко включване на BBC



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024