"Газпром" иска България да плати неустойки за спрения газ Снимка: © Screenshot/БНТ

Руският енергиен гигант "Газпром" е поискал България да изплати неустойки заради спрените през миналата година доставки на природен газ и съответно заради прекъсване на плащанията. Това твърди служебния министър на енергетиката Росен Христов в интервю за БНТ.

Той отказа да даде подробности какъв е размерът на сумата, която Москва иска, като посочи, че това е конфиденциална информация. Христов обаче каза, че в момента "върви кореспонденция" с "Газпром" по въпроса и "по този договор нещата са под контрол".

Доставките на природен газ за България бяха спрени едностранно от Русия през април 2022 г. - малко след началото на войната в Украйна. Руският президент Владимир Путин поиска плащанията вече да се извършват в рубли в опит да повиши стойността на руската валута, която падна до исторически ниски нива в резултат на руската инвазия и наложените от ЕС санкции. В дългосрочния договор за газ между "Булгаргаз" и "Газпром", който изтече в края на 2022 г., беше записано, че плащането е в долари, а не в рубли. Промени в дейстмащ договор са възможни само със съгланието на страните по него.

Плащания за газ в рубли щяха да бъдат в разред с европейските санкции, потвърди на два пъти в този период Европейската комисия. "Газпром" спря едностранно доставките и не приемаше плащанията от България във валутата, описана в договора.

Служебният енергийен министър коментира и повдигнатите обвинения от страна на прокуратурата срещу предшественика му на министерския пост Александър Николов. Разследването срещу Николов, бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов и бившия зам.-министър Данаил Николов е именно във връзка със спирането на газовите доставки и свързаните с това обстоятелства. Сигналът бе внесен от ГЕРБ.

"Далеч съм от идеята да изземвам функциите на разследващите органи. Предишният министър на енергетиката има решение за спиране на плащанията към "Газпром", за което няма решение от Министерския съвет. Дали сме цялата информация, поискана от министерството", каза Христов.

За "решение за спиране на плащанията" през април миналата година не е ставало въпрос. България - според думи и на бившите, и на настоящи ръководители на "Булгаргаз", е издавала платежни нареждания към "Газпром" в долари, каквато е валутата, записана в изтеклия вече договор, но руската страна не ги приема. Авансовите плащания спират, когато "Газпром" закрива сметката, по която те са правени преди това - става ясно от думи на Деница Златева, която сега е начело на "Булгаргаз", цинирана от Би Ти Ви през септември 2022 г. Отказът от българска страна имаше по отношение на опита на Путин едностранно да се променят условията по договора.

Докато Христов твърди, че "Газпром" иска неустойки, компании в ЕС завеждат арбитражни дела срещу руската компания заради прекъснатите или намалели доставки на газ в Европа. Преди ден стана ясно, че чештата CEZ се е обърнала съм арбитражния съд в Женева, това направиха вече и две германски компании, а финландската Gasum вече спечели дело в Париж, като решението казва, че компанията не дължи плащания на "Газпром".

В ЕС водят дела срещу "Газпром". В България - срещу несъгласните с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024