Снимка: © Getty Images

Русия изглежда е напът да изпадне в неизпълнение и фалит, след като държавата не е успяла да покрие плащанията по свои държавни облигации от близо 100 млн. долара, които са изтекли на 27 май, съобщава "Блумбърг". Гратисният период за издължаване на плащанията по лихви по външния дълг е изтекъл на 26 юни.

Москва се бори да поддържа транзакциите от по 40 млрд. долара неизплатени облигации от началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари, тъй като широките санкции, наложени срещу Русия, на практика отрязаха страната от глобалната финансова система и направиха нейните активи недостъпни за много инвеститори.

Кремъл многократно е казвал, че няма основания за фалит на Русия, но в момента не е в състояние да изпрати пари на притежателите на облигации поради санкциите и обвинява Запада, че се опитва да я докара до изкуствен фалит.

Това би било първото голямо неизпълнение на международните облигации за страната след болшевишката революция от 1917 г. Усилията на Кремъл се сблъскаха с непреодолима пречка в края на май, след като Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC) блокира възможността Москва да извършва плащания.

Към момента Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения. Миналата седмица тя едностранно обяви, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг от 40 милиарда долара в рубли, но предстои да се види дали държателите на акции ще приемат такива плащания, или ще заведат процедури за неизпълнение.

Възможно е инвеститорите, които държат съответния руски държавен дълг, да изчакат как се развиват военните действия в Украйна, с надежда западните санкции да се смекчат. Предвиден е срок от 3 години, в който може да се заведат искове заради неплащането, сочат официални документи относно съответните руски държавни ценни книжа.

Към април 2022 година чужди инвеститори държат около 20 млрд. долара от руските еврооблигации.

Докато официалното неизпълнение би било до голяма степен символично, като се има предвид, че страната не може да взема международни заеми в момента и не се нуждае от това благодарение на изобилните приходи от износ на петрол и газ, това вероятно ще повиши разходите ѝ по заеми в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката