Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г. Снимка: © Getty Images

Русия изглежда е напът да изпадне в неизпълнение и фалит, след като държавата не е успяла да покрие плащанията по свои държавни облигации от близо 100 млн. долара, които са изтекли на 27 май, съобщава "Блумбърг". Гратисният период за издължаване на плащанията по лихви по външния дълг е изтекъл на 26 юни.

Москва се бори да поддържа транзакциите от по 40 млрд. долара неизплатени облигации от началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари, тъй като широките санкции, наложени срещу Русия, на практика отрязаха страната от глобалната финансова система и направиха нейните активи недостъпни за много инвеститори.

Кремъл многократно е казвал, че няма основания за фалит на Русия, но в момента не е в състояние да изпрати пари на притежателите на облигации поради санкциите и обвинява Запада, че се опитва да я докара до изкуствен фалит.

Това би било първото голямо неизпълнение на международните облигации за страната след болшевишката революция от 1917 г. Усилията на Кремъл се сблъскаха с непреодолима пречка в края на май, след като Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC) блокира възможността Москва да извършва плащания.

Към момента Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения. Миналата седмица тя едностранно обяви, че ще премине към обслужване на своя държавен дълг от 40 милиарда долара в рубли, но предстои да се види дали държателите на акции ще приемат такива плащания, или ще заведат процедури за неизпълнение.

Възможно е инвеститорите, които държат съответния руски държавен дълг, да изчакат как се развиват военните действия в Украйна, с надежда западните санкции да се смекчат. Предвиден е срок от 3 години, в който може да се заведат искове заради неплащането, сочат официални документи относно съответните руски държавни ценни книжа.

Към април 2022 година чужди инвеститори държат около 20 млрд. долара от руските еврооблигации.

Докато официалното неизпълнение би било до голяма степен символично, като се има предвид, че страната не може да взема международни заеми в момента и не се нуждае от това благодарение на изобилните приходи от износ на петрол и газ, това вероятно ще повиши разходите ѝ по заеми в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024