Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ Снимка: © Getty Images

Русия се опитва да засекрети гласуването в Общото събрание на ООН, което беше свикано с цел осъждане на нелегалното анексиране на 4 украински територии от Москва.

Reuters съобщава, че руската делегация в ООН лобира за провеждане на тайно, вместо явно гласуване по точката, която ще се разглежда на събранието през следващата седмица.

Украйна и западните ѝ съюзници осъдиха псевдореферендумите в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожието като нелегални и насилствени.

Руският посланик в ООН Василий Небензя е написал писмо, в което казва, че проектът за обща позиция на организацията е "явно политизирано и провокативно действие, целящо да задълбочи разделението в Общото събрание и да създаде още по-голяма дистанция между членовете му".

Тайният вот, според него, бил необходим на държавите, за които "може да стане много трудно, ако изразят позициите си публично".

Ако предложението за таен вот се постави на гласуване - то ще трябва да бъде публично, т.е. отново ще стане ясно кой би заел страната на Русия и кой не.

Посланикът на ЕС в ООН Олоф Скоог настоява организацията да заеме ясна позиция след руските референдуми.

"Ако международната общност не реагира, може да има твърдения, че никой не обръща внимание - това ще е карт бланш за други държави, които може да постъпят по същия начин или да дадат признание за това, което Русия извърши", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024