Русия иска да забрани добива и обмена на криптовалути Снимка: © Getty Images

Руската Централна банка ще предложи забрана за копаенето и обмена на криптовалути на територията на страната. Това съобщава РБК, като цитира доклад на банката по повод обществено обсъждане за криптовалутите.

Новината идва часове след като Bloomberg съобщи за влиянието от страна на Федералната служба за безопасност (контраразузнаването) над гуверньора на централната банка Елвира Набиулина да забрани криптовалутите, тъй като те може да се използват за финансиране на "нежелателни организации и медии, които са чуждестранни агенти".

В доклада на банката се предлага да се въведат глоби за нарушаването на забраната за използване на криптовалути като платежни средства за стоки и услуги от руски граждани или организации.

Предлага се и забрана за издаването, организирането на обращението и размяната на критповалути в Русия - включително борсите, обменните посредници и p2p-платформи за преводи между физически лица.

Предвижда се разработването на механизми за блокиране на операциите по покупко-продажба на криптовалути срещу традиционни парични средства.

Ръководството на банката оценява обема на операции на руски физически лица с криптовалути на около 5 млрд. долара. Според ЦБ - основанията за придобиване им са свързани със спекула, инвестиции, преводи в чужбина или избягване на мерките за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Според цитираните данни от РБК, през август 2021 г. Русия е станала третата държава в света по обем на добива на биткойн. Делът на руските потребители на борсите за криптовалути варира между 7 и 14,5%.

Руската централна банка смята, че разпространението на криптовалутите в страната може да създаде риск от изтичане на капитали и отслабване на курса на рублата, заплаха за ликвидността на търговските банки заради изтегляне на депозити с цел инвестиции в криптовалути, големи загуби за частните инвеститори заради волатилността на пазара, риск за понижаване на финансирането на реалната икономика и евентуални заплахи за националната сигурност.


 12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан 12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024