Русия иска да забрани добива и обмена на криптовалути Снимка: © Getty Images

Руската Централна банка ще предложи забрана за копаенето и обмена на криптовалути на територията на страната. Това съобщава РБК, като цитира доклад на банката по повод обществено обсъждане за криптовалутите.

Новината идва часове след като Bloomberg съобщи за влиянието от страна на Федералната служба за безопасност (контраразузнаването) над гуверньора на централната банка Елвира Набиулина да забрани криптовалутите, тъй като те може да се използват за финансиране на "нежелателни организации и медии, които са чуждестранни агенти".

В доклада на банката се предлага да се въведат глоби за нарушаването на забраната за използване на криптовалути като платежни средства за стоки и услуги от руски граждани или организации.

Предлага се и забрана за издаването, организирането на обращението и размяната на критповалути в Русия - включително борсите, обменните посредници и p2p-платформи за преводи между физически лица.

Предвижда се разработването на механизми за блокиране на операциите по покупко-продажба на криптовалути срещу традиционни парични средства.

Ръководството на банката оценява обема на операции на руски физически лица с криптовалути на около 5 млрд. долара. Според ЦБ - основанията за придобиване им са свързани със спекула, инвестиции, преводи в чужбина или избягване на мерките за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Според цитираните данни от РБК, през август 2021 г. Русия е станала третата държава в света по обем на добива на биткойн. Делът на руските потребители на борсите за криптовалути варира между 7 и 14,5%.

Руската централна банка смята, че разпространението на криптовалутите в страната може да създаде риск от изтичане на капитали и отслабване на курса на рублата, заплаха за ликвидността на търговските банки заради изтегляне на депозити с цел инвестиции в криптовалути, големи загуби за частните инвеститори заради волатилността на пазара, риск за понижаване на финансирането на реалната икономика и евентуални заплахи за националната сигурност.


 12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан 12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024