Снимка: © Getty Images

Руската Централна банка ще предложи забрана за копаенето и обмена на криптовалути на територията на страната. Това съобщава РБК, като цитира доклад на банката по повод обществено обсъждане за криптовалутите.

Новината идва часове след като Bloomberg съобщи за влиянието от страна на Федералната служба за безопасност (контраразузнаването) над гуверньора на централната банка Елвира Набиулина да забрани криптовалутите, тъй като те може да се използват за финансиране на "нежелателни организации и медии, които са чуждестранни агенти".

В доклада на банката се предлага да се въведат глоби за нарушаването на забраната за използване на криптовалути като платежни средства за стоки и услуги от руски граждани или организации.

Предлага се и забрана за издаването, организирането на обращението и размяната на критповалути в Русия - включително борсите, обменните посредници и p2p-платформи за преводи между физически лица.

Предвижда се разработването на механизми за блокиране на операциите по покупко-продажба на криптовалути срещу традиционни парични средства.

Ръководството на банката оценява обема на операции на руски физически лица с криптовалути на около 5 млрд. долара. Според ЦБ - основанията за придобиване им са свързани със спекула, инвестиции, преводи в чужбина или избягване на мерките за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

Според цитираните данни от РБК, през август 2021 г. Русия е станала третата държава в света по обем на добива на биткойн. Делът на руските потребители на борсите за криптовалути варира между 7 и 14,5%.

Руската централна банка смята, че разпространението на криптовалутите в страната може да създаде риск от изтичане на капитали и отслабване на курса на рублата, заплаха за ликвидността на търговските банки заради изтегляне на депозити с цел инвестиции в криптовалути, големи загуби за частните инвеститори заради волатилността на пазара, риск за понижаване на финансирането на реалната икономика и евентуални заплахи за националната сигурност.


12% от глобалния добив на биткойн спря след бунта в Казахстан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години