Русия изчерпва запасите от прецизни ракети, а Путин има нужда от "победа" за 9 май Снимка: © Getty Images

Русия се сблъсква с проблем заради недостиг на ракети с висока точност, а военните ѝ заводи не успяват да произвеждат достатъчни количества, за да задоволят нуждите на фронта в Украйна.

Това твърди Financial Times, като цитира свой източник от западна държава.

Производствените ограничения на руската отбранителна индустрия и отражението на западните санкции принуждават Москва да пренася ракети от други краища на държавата до Украйна - включително "Калибър".

Според Пентагона Русия изостава с поне няколко дни в плана си за обкръжаване на украинските войски в Донбас.

"Смятаме, че те възнамеряваха да стигнат много по-далеч по отношение на пълното обкръжение на украйнската армия на изток, но не успяват да свържат северните с южните си части. Всъщност не са никак близо до свързването им, защото украинците продължават да се съпротивляват", казва американски представител на Министерството на отбраната пред FT.

Повечето руски удари са съсредоточени в Източна Украйна и в пристанищния град Мариупол, като масово се поразяват цели от ракети без прецизно насочване.

"Това е показателно за проблемите на руснаците с възстановяването на запасите от боеприпаси с висока точност", казва източникът на британската медия.

Напредъкът на руските сили в Донбас се оценява от САЩ като "бавен и неравномерен", тъй като армията се сблъсква с твърда украинска съпротива. Русия постига известни успехи в югоизточната и югозападната част около Изюм към градовете Славянск и Барвинково.

Според американските служби, целта на руските войски е да се преместят на север извън Мариупол, но до момента не успяват да изпълнят плана си в график.

Обстрелът по други цели в централна и западна Украйна се прави в опит да се предотврати зареждането на украинската армия с нови боеприпаси и въоръжение, с които да подсили войските си в юга и изтока.

От Военното разузнаване на Украйна смятат, че Владимир Путин ще направи всичко по силите си, за да демонстрира някакъв успех в Украйна до 9 май, когато в Русия отбелязват Деня на победата.

Според украинските служби - това може да се окаже провеждане на "референдум" в окупираната Херсонска област, така че тя да се обяви за отделяне от територията на Украйна по подобие на Донецк и Луганск.

Унижението в Украйна може да доведе Путин до безумни крайности

Какво прави руските танкове толкова уязвими на фронта в Украйна?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024