Слабостите на руската армия, които са на показ вече втори месеца в Украйна, се оказаха изненада не само за Москва, но и за наблюдателите от западните държави заради контраста между демонстрацията на сила от Кремъл и действителното представяне на бойното поле.

Човешките загуби на руската армия се оценяват на около 15 000 убити войници, според анализите на британските служби. Поне 1600 руски танкове и бронирани машини са унищожени, десетки самолети и вертолети бяха свалени от украински войници.

Най-големият удар досега беше потъването на крайцера "Москва" - стратегически важна част от руския Черноморски флот, чиято загуба ще се отрази на кампанията в Донбас.

Боевете в Югоизточна Украйна в следващите седмици не само ще са решаващи за курса на войната, но и ще определят до каква степен руската армия може да спаси репутацията си, пише The Economist.

Русия инвестира стотици милиарди долари в модернизирането на въоръжените си сили през последните години, като издържа над 1 млн. души числен състав и прави мащабни поръчки за ново въоръжение.

Представянето ѝ до този момент обаче потвърждава подозренията, че голяма част от бюджета за армията се пропилява или се краде.

"Недоволните войници, които се хранят с провизии с изтекъл срок на годност, дезертират от бойните машини. Дивизиите, които измъчват, изнасилват и избиват цивилното население, биват награждавани от Кремъл. Русия не успя да спечели контрол върху украинското въздушно пространство или да комбинира силите на ВВС с танковете, артилерията и пехотата. Потънали в корупция, неспособни да насърчат инициатива на войниците си или да се поучат от грешките си, генералите изоставят съвременната военна доктрина и залагат на пълно разрушаване на градовете и терор над населението", пише британската медия.

Какво прави руските танкове толкова уязвими на фронта в Украйна?

Ако военната мощ досега беше единствената сфера, в която Русия все още може да се нарежда сред водещите световни сили, ситуацията в Украйна представлява сериозен проблем за Владимир Путин. Проблемът е в това, че унижението може да го принуди да ескалира агресията до степен на още по-голямо безразсъдство.

Слабостта в конвенционалната война може да тласне Русия към поледното ниво, в което продължава да има статут на суперсила - химическите, биологичните и ядрените оръжия, предупреждава The Economist. От началото на войната Путин извади основния си коз със заплахата за използване на оръжия за масово унищожение. Тази заплаха се повтаря все по-често - както от външния министър Сергей Лавров, така и от пропагандните канали на руските медии.

Маргарита Симонян, директор на RT, обяви, че "Или ще спечелим в Украйна, или започва Третата световна война. Лично аз смятам, че по-реалистично е да започне Трета световна, защото познавам нас и нашия лидер Владимир Владимирович. Най-невероятният резултат - всичко това да приключи с ядрен удар - ми изглежда по-вероятен от друго развитие на събитията. От една страна, това е ужасно. Но от друга страна, това е положението".

На това журналистът Владимир Соловьов отговаря ехидно: "Значи, ние отиваме в Рая, а те просто ще пукнат".

Путин направи "Герой на Русия" чеченски командир, отговорен за "прочистването на Мариупол"

От години Кремъл демонстрира, че притежава все по-силен арсенал от междуконтинентални ракети, ПВО-комплекси, тактически химически и ядрени оръжия. Повечето от тях никога не са били използвани в реална битка, тъй като носят ядрени заряди, откъслечна информация за техните характеристики има само в официалните сводки на руското Министерство на отбраната

И от Вашингтон, и от Киев твърдят, че за момента не очакват Кремъл да извърши ядрени атаки. Според директора на ЦРУ Уилям Бърнс обаче, "въпреки че няма знаци в тази посока, не може да се подценява възможното прибягване до ядрени оръжия от страна на Путин".

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и засягат по-кратки разстояния. Това са по-малки ракети, в сравнение с класическите, с ограничен обсег от 1,5 км, за ползване в битка, ако армията не успява с конвенционалните оръжия. Руснаците имат около 2000 на склад според непотвърдена информация, но те не са готови за непосредствена употреба.

Тези заряди могат да се използват за изстрелване от две системи - ракетите Калибър, дълги 6,2 м, от суша или от вода и системата Искандер-М, от земя с обсег 400-500 км.

Дори ако Владимир Путин бъде победен в Донбас, опасността от него ще остане, пише Economist. Затова НАТО би трябвало да подсили още повече своята отбрана - най-добрият начин държавите да се защитят срещу евентуална агресия на Путин и армията му е да гарантират, че защитата им е на такова ниво, което възпира Русия от идеята за каквато и да е атака, конвенционална или не.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024