Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол Снимка: © MAXAR

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, като изгражда голяма военна база. Това съобщава британската обществена медия BBC, като показва сателитни снимки от компанията за наблюдение на Земята "Maxar".

Нов комплекс е разположен близо до центъра на града. На покрива му се вижда отличителната звезда на руската армия, а върху нея са изписани букви: "За народа на Мариупол".

По-рано през година руските въоръжени сили обсаждаха града в продължение на почти три месеца, а постоянните артилерийски обстрели оставиха голяма част от него в руини. По данни на украинските сили при ударите са загинали около 25 хил. цивилни. ООН потвърди смъртта на 1 348 цивилни, но каза, че истинският брой на жертвите "вероятно е с хиляди по-висок".

Снимките от Мариупол идват на фона на съобщения, че Русия бавно изгражда отбранителните си позиции в града, тъй като се чувстват застрашени заради украинските контраофанзиви на юг и изток.

Миналия месец представители на британското Министерство на отбраната заявиха, че руските военни използват два завода в окупирания град, за да произвеждат голям брой "драконови зъби". Това са бетонни блокове, предназначени да забавят напредването на вражески превозни средства.

Градът е стратегически важен за Русия, тъй като представлява част от нейния "сухопътен мост", свързващ страната с анексирания Крим.

Сателитни снимките на градското гробище показват, че то е разширено. Има информация, че през последните месеци руските войски са изваждали трупове от разрушените сгради и са ги извозвали за погребение.

Украински официални лица смятат, че до 90% от инфраструктурата на града е останала в руини от руските бомбардировки, а новите снимки показват, че Москва е започнала да разрушава много от жилищните сгради, които няма как да се ремонтират. От други изображения се виждат огромни количества строителни материали в търговския център на града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023