Руската армия е понесла тежък удар при опит за преминаване през река Северски Донец в Източна Украйна. Украинските Въоръжени сили публикуваха снимки от дрон, които показват останките от танковете и бронетранспортьорите на Русия.

Според Forbes - по-голямата част от руския батальон е ликвидиран по време на операцията. В групата са се намирали около 1000 войници, но до момента не е ясно колко от тях са успели да се спасят и колко са изгубили живота си.

Украинската артилерия ги е прихванала на брега на реката при опит да преминат на изток. Според Киев, целта на батальона е бил удар по град Лиман, който се намира на около 25 км от мястото на "капана" за руските танкове.

Батальонът е изградил понтонен мост и част от бойната техника вече е пресичала реката, когато украинският обстрел започва. Руската армия е опитала да построи втори мост, но и той е унищожен от тежката артилерия на Украйна.

Според Forbes Украйна е използвала специални гаубици с голям калибър, за които Киев настоятелно моли да получи от Германия и западните партньори през последните седмици.

Украинското Министерство на отбраната обяви, че войниците от 17-та танкова бригада на армията са участвали в операцията по обезвреждането на бойната група.

В Twitter-акаунта на ведомството многозначително се отбелязва, че "някои от рашистите* се окъпаха в река Северски Донец, а други се пекоха на майското слънце" (* съчетание между "руснаци" и "фашисти", с който украинците се обръщат към окупационните войски).

Инцидентът е поредният сигнал за трудностите, с които руските войски се сблъскват при настъплението си в Донбас.

Един от основните проблеми е свързан с необходимостта да се пресичат украинските реки, които пречат на руската инвазия.

Засадата при река Северски Донец се смята за най-тежкото поражение при подобен тип маневри от началото на войната в Украйна.


Танкът е само за парада: Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва на война

"Летящият Кремъл" - самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев