Русия използва остарели ядрени ракети срещу Украйна, твърди британското разузнаване

Русия вероятно премахва ядрени бойни глави от остарелите си крилати ракети и ги изстрелва без заряд срещу Украйна. Това каза британското военно разузнаване в изявление в събота, съобщава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на страната казва, че от публично достъпни снимки се виждат отломки от изстреляна срещу Украйна крилата ракета. Те показват, че съоръжението е било проектирано през 80-те години на миналия век като система за ядрена доставка, а бойните глави вероятно са заменени с баласт.

"Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация подчертава изчерпването на руския запас от ракети с голям обсег", посочва британското министерство.

Подобна система все пак може да нанесе щети благодарение на кинетичната енергия на ракетата и неизразходваното гориво. Въпреки това е малко вероятно да се постигне надежден ефект срещу предвидените цели.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не се прави достатъчно за защита на жителите на Киев. Той разкритикува местните власти, че напредъкът по възстановяването на електрозахранването се забавя.

"Много жители на Киев са без електричество повече от 20 или дори 30 часа", каза той в петък вечерта и подчерта, че очаква качествена работа от кметството.

Думите му бяха разтълкуване като рядка, но открита критика към кмета на столицата Виталий Кличко. Зеленски не го назова поименно. По-рано Кличко съобщи, че са създадени 400 отоплителни помещения, които да осигуряват електричество, вода, първа помощ и достъп до интернет за гражданите, които могат да потърсят там помощ.

"В други области, меко казано, все още има какво да се направи. Жителите на Киев се нуждаят от повече защита", каза Зеленски.

Електричеството вече е възстановено в южния украински град Херсон, който беше освободен по-рано този месец. Градът беше без електричество, централно отопление и течаща вода, когато украинските сили го превзеха на 11 ноември.

И още развития

Държавните медии в Беларус съобщиха, че външният министър на страната Владимир Макей е починал. Това е от значение за войната в Украйна поради ролята на Беларус като съюзник на Москва. Засега няма подробности около внезапната му смърт.

През септември Макей повтори голяма част от твърденията на Кремъл за причината за войната в Украйна, като обвини НАТО и Запада, които, по думите му, "пренебрегват законните интереси в областта на сигурността както на Русия, така и на Беларус".

Министърът е бил на 64 години. Той заема ръководния пост от 2012 г., а само в началото на седмицата той участва в конференция на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - военен съюз на няколко бивши съветски държави. В понеделник Макей трябваше да се срещне с руския си колега Сергей Лавров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024