Русия намекна за възможно отстъпление от западния бряг на Днепър, Украйна подозира капан Снимка: © Getty

Руските военни сили по всяка вероятност ще изоставят плацдарма си на западния бряг на река Днепър в Южна Украйна.

Това каза в четвъртък висш руски служител за региона на Херсон, като по този начин намекна за масово руско отстъпление, което, ако се потвърди, ще бъде значима повратна точка във войната в Украйна, съобщи Reuters.

Ако руснаците наистина изтеглят частите си от ключовия регион, това би било едно от най-унизителните отстъпления от началото на войната. Украинските официални лица обаче не дадоха категорични изявления по темата.

"Най-вероятно нашите части, нашите войници, ще заминат за левия (за източния) бряга н р. Днепър", заяви назначеният от Русия зам.- цивилен администратор на Херсонска област Кирил Стремоусов пред проруското онлайн издание Solovyov Live.

Районът включва град Херсон, столица на едноименния регион и единствения голям град, който Русия беше завладяла след инвазията в Украйна през февруари. Той включва и едната страна на голям язовир на р. Днепър, който контролира водоснабдяването за напояване на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

В края на септември Кремъл заяви, че Русия е анексирала Херсонската, Донецката, Луганската и Запорожката области на Украйна, след като организира т.нар. референдуми, които не бяха признати от Киев и от Запада.

След последната информация за случващото се около р. Днепър и разпространените онлайн снимки, показващи главната административна сграда в град Херсон, на която руското знаме вече не се вее, спекулациите около военните действия в региона се засилиха.

Русия се бори да се задържи територията на западния бряг на устието на река Днепър от месеци като Москва се опита да подсили района с изпращането на десетки хиляди войници.

Украйна обаче атакува главните речни мостове от месеци, с което значително затруднява Русия. Войските на Киев Украинските напредват по реката, откакто пробиха руската фронтова линия там в началото на октомври, въпреки че през последните дни движението им напред забави темпото си.

Вследствие на това Русия нареди на цивилните да се евакуират от окупираните райони на западния бряг, а тази седмица Стремоусов им заповяда да напуснат 15-километровата буферна зона на източния бряг, тъй като иначе излагат живота си на опасност.

Киев определи тези заповеди като "принудително депортиране и военно престъпление".

Според Наталия Хуменюк, която е ръководител на пресцентъра на украинската армия, премахването на руското знаме от върха на административната сграда в Херсон може да е "руски капан" - примамка за украинските войски.

"Това може да е проява на конкретна провокация, за да се създаде впечатление, че населените места са изоставени, че е безопасно да се влезе в тях, докато руснаците се готвят за улични битки“, коментира Хуменюк.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024