Русия нанесе среднощна атака с дронове срещу Одеса Снимка: © Getty Images

Русия нанесе среднощна атака с дронове срещу украинско пристанище Одеса. Това съобщават местните власти в района, като посочват, че има нанесени щети.

"Врагът току-що удари Одеса и Одеска област с ударни безпилотни летателни апарати. Има нанесени щети", се казва в изявлението на властите.

От своя страна, украинските военни са успели да реагират на атаката, като са унищожили 14 от 17-те безпилотни самолети.

"Общо бяха регистрирани до 17 изстрелвания на атаки с дронове, вероятно от района на източното крайбрежие на Азовско море", се казва в изявление на командването в техния канал в Telegram.

Украинското южно военно командване съобщава, че един от дроновете е ударил граждански обект в Одеска област, предизвиквайки пожар. Не се съобщава за жертви.

Москва отрича да е нанасяла удари по граждански обекти, въпреки че от октомври насам е извършила множество такива срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура.

Руските сили са извършили и още едно среднощно нападение - в Сумска област. Украинската обществена телевизия "Суспилне" съобщава за обстрел в общините Середня-Буда и Есманск, като "има ранени и щети". А от сутринта Москва обстрелва и Купянск в Харковска област.

В източната част на страната руските военни продължават да извършват многократни нападения срещу Бахмут все още преследвайки победа там. Украинската съпротива там обаче продължава да е твърда.

Последните развития от фронта в малкия град идват в момент, в който говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че борбата за Бахмут не е приключила, въпреки твърденията на "Вагнер", че руските наемнически сили са превзели центъра на града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024