Русия напусна договора за забрана на ядрените опити. ЕС реагира остро Снимка: © Getty

Русия напусна международния Договор за всеобхватна забрана на ядрените опити - документ, подписан от 178 държави в света и ратифициран от Москва.

Решението на президента на Руската федерация Владимир Путин да подпише национален закон за отмяна на ратификацията на договора на практика означава, че страната ще може да прави ядрени оръжейни опити без ангажимент към международната общност. Това се случва на фона на войната в Украйна, която Кремъл започна на 24 февруари 2022 г. Оттогава насам от Москва и пропагандните ѝ канали неведнъж са използвали заплахи за прибягване до ядрено оръжие в конфликта.

ЕС веднага реагира на действията на Путин. Съюзът "дълбоко осъжда" решението на Кремъл и предупреждава, че това сериозно ще влоши положението на Русия като Постоянен член на Съвета за сигурност към ООН. И призовава Москва да продължи да спазва ангажиментите си по международното споразумение.

Самият Путин, цитиран от Euronews, заявява, че решението му е в отговор на това, че САЩ са подписали, но все още са сред държавите, които не са ратифицирали договора за забрана на ядрените опити. Подписаният през 1996 контракт все още не е влязъл в сила, защото още няколко държави не са препотвърдили подписа си под него. Това са Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел, Иран и Египет.

Самият договор забранява всички ядрени експлозии навсякъде по света. ЕС предупреждава още в становището си за руското решение, че организацията по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити "разполага с уникална глобална система за наблюдение, която може да открие взрив от ядрен опит по всяко време и на всяко място, като предоставя на международната общност надеждни, сигурни и независими средства, за да гарантира спазването на нормата срещу ядрените опити".

Опасенията на експерти с новото развитие са, че Русия може да възобнови ядрените опити, за да се опита да принуди Запада да спре да дава военна подкрепа на Украйна срещу окупационните руски войски на нейна територия.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви миналия месец, че Москва ще продължи да спазва забраната и ще възобнови ядрените опити само ако Вашингтон направи това първи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024