Три руски ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова при ударите по Украйна Снимка: © Getty Images

Молдова е засякла три руски ракети да нарушават въздушното пространство на страната по време на масивния обстрел в Украйна.

Властите в Кишинев са привикали руския посланик Олег Васнецов за обяснения след нарушението.

Три крилати ракети са засечени в района на градовете Сорока и Флорещ в Северна Молдова. По данни на молдовския външен министър Нику Попеску те са изстреляни от руски кораби в Черно море.

Министерството на отбраната на страната заявява, че действията на руската армия са създали опасност за инфраструктурата на държавата и за гражданската авиация.

Ударите са започнали около 8:30 и са приключили в 9:02 ч.

"Република Молдова смята този инцидент за извънредно сериозен и неприятен, несъмнено той провокира допълнително напрежение. Нарушаването на нашето национално въздушно пространство е напълно недопустимо", се казва в позицията на Кишинев.

Междувременно президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е разпоредил да бъдат приети на територията на страната неизвестен брой руски войници.

"Бъдете време в скоро време да приемем тези хода и да ги разположим там, където е необходимо по нашия план. Без бързане, без нагнетяване на ситуацията", казва той, цитиран от "Коммерсант".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024