Русия не може да преглътне медала на “Златните момичета” Снимка: © Getty Images

Руската художествена гимнастика не спечели златото на Олимпиадата за първи път от Атланта 1996. Хегемонията на руския ансамбъл беше прекратена от българските “Златни момичета”, докато вчера израелката Линой Ашрам взе златото в индивидуалната надпревара.

Това определено не се хареса в Русия, като предизвика тежки коментари от Ирина Винер-Усманова, президент на руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на отбора, която обяви, че българките са били “бутани” от съдиите. “Състезание нямаше. От самото начало ни отнеха две точки. Как, защо? Без никакви видими грешки,” коментира Винер пред Матч тв. Според нея президентът на FIG (Международната федерация по гимнастика) е определил изпълнението на рускините като Болшой театър.

Винер обяви, че българките не са били достатъчно добри. “Упражненията на българките бяха мръсни, допуснаха и леки грешки,” обяснява тя. “За всяка свита ръка се отнема 1/10 от точката, а те имаха 7-8 такива. Съчетанията им не бяха трудни като нашите, темпото също,” продължи тя.

Според Винер руският ансамъл е изглеждал по-добре, въпреки че тя допуска, че някой може да харесва и българските момичета. Тя оценява второто изпълнение като по-доброто, но намира за смешно, че са отнели на Русия половин точка. “Момичетата могат да се утешават единствено с това, че не допуснаха грешки,” завърши коментара за ансамбъла тя.

Атаки не бяха спестени и за индивидуалното изпълнение, като според Винер Дина Аверина, която спечели сребърния медал, е герой. “Вдигна патриотичния дух, защото всички видяха, че й откраднаха първото място,” допълва тя. “Момичето от Израел не е виновно. То просто стана оръдие.”

България на Игрите в Токио: Малко участници, но много медали

Винер смята, че оценките на руските гимнастички са резултат на поръчка да се спре хегемонията на Русия в спорта. “Само преди половин месец победихме България на европейското,” обясни тя. Според нея олимпийските традиции и правила са потъпкани.

В същото време капитанът на българския отбор Симона Дянкова сподели щастието си от медала. "Трудът ни се възнагради,” каза тя пред БНТ. “Това ние да станем олимпийски шампионки е уникално. От самото начало, откакто ни събраха, единственото ни желание е да станем олимпийски шампионки. Не сме си пожелавали друго - световна или европейска титла.”


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024