Русия няма да разследва самолетната катастрофа с Пригожин по международните правила Снимка: © Screenshot

Руските следователи няма да проведат незабавно разследване по международните правила на самолетната катастрофа, при която загина ръководителят на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин.

„В момента“ Русия няма да разследва самолетната катастрофа с произведения в Бразилия Embraer Legacy 600 според международните разпоредби. Такъв отговор е изпратила руската страна до Бразилския център за разследване и предотвратяване на авиокатастрофи (CENIPA), предава Reuters.

Самолетът Embraer Legacy 600 е произведен в Бразилия. Службата за разследване и предотвратяване на авиокатастрофи на Бразилия е изпратила имейл до Москва, че е готова да съдейства на ръководеното от Русия разследване, ако бъде поканена и ако то се провежда по межународните правила.

Reuters отбелязва, че Руската служба за контрол на гражданското въздухоплаване не е длъжна да се съгласи с искането на CENIPA.

Според базираната в Монреал Международна организация за гражданска авиация на ООН (ICAO), полетът от Москва до Санкт Петербург е вътрешен, така че не е предмет на международни правила, известни в индустрията с юридическото си наименование „Анекс 13“.

Бивши следователи обаче коментират, че е добре да Русия да включи Бразилия в разследването, тъй като САЩ и други западни правителства подозират, че Кремъл стои зад катастрофата на 23 август на самолета Embraer Legacy 600, който през годините е доказал надеждността си от гледна точка на безопасност.

„Русия не е длъжна да разследва по международните правила и да ни покани, но е препоръчително да го направи“, коментира ръководителят на CENIPA бригаден генерал Марсело Морено, след като миналата седмица изпратили мейл с въпрос дали Русия е отворена за такова разследване.

„Но ако кажат, че ще отворят разследването и ще поканят Бразилия, ние ще участваме от разстояние“, уточни той.

Американският консултант по авиационната безопасност и бивш следовател Джон Кокс коментира, че вътрешно руско разследване винаги ще буди съмнения, ако в него не участва Бразилия, страната, където е произведен самолетът.

До момента не е ясно какво се случва със самолета, собственост на частната военна групировка "Вагнер", на 23 август, когато се разбива на север от Москва и всички 10 души на борда загиват. В списъка с пасажерите е и Пригожин, като Москва каза, че ДНК експертиза е потвърдила самоличността му сред жертвите. Във вторник в родния му Санкт Петербург беше погребението му. Кремъл отрече да има нещо общо със свалянето на летателната машина, каквито подозрения не липсват.

"Тайното" погребение на Пригожин: Десетки полицаи и металодетектори пред гробищата в Санкт Петербург

Опело на Евгений Пригожин в Русия Десет тела и записващи устройства са открити около разбилия се самолет с Пригожин на борда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024